Hoppa till huvudinnehåll

Trump tror att "episkt" handelsavtal med Kina kan uppnås inom fyra veckor

USA:s president Donald Trump träffade Kina "handelskejsare" vicepremiärminister Liu He i Vita huset
USA:s president Donald Trump träffade Kina "handelskejsare" vicepremiärminister Liu He i Vita huset USA:s president Donald Trump träffade Kina "handelskejsare" vicepremiärminister Liu He i Vita huset Bild: EPA-EFE/TOM BRENNER Kina,USA,Donald Trump,Liu He

President Donald Trump säger att USA kan nå ett "episkt, nytt" handelsavtal med Kina inom de närmaste fyra veckorna under ett möte med Kinas chefsförhandlare, vicepremiärminister Liu He.

Trump träffade Liu He i Vita huset där han samtidigt varnade för att om man inte når ett avtal så blir det svårt att i fortsättningen göra affärer med Kina.

Enligt Trump har man kommit överens i en del svåra frågor men han sade att det ännu finns tvister som måste överbryggas.

- Jag tror att vi vet hur det går inom de närmaste fyra veckorna, sade Trump.

Han sade inget om vad som eventuellt händer med de strafftullar som bägge parter har infört mot varandra och som fortfarande är i kraft.

- Om de inte blir ett fint avtal så gör vi det inte. Det blir ett episkt och historiskt avtal om det förverkligas.

Även Kinas "handelskejsare" Liu He sade sig vara optimistisk. Han berömde Trumps direkta medverkan i förhandlingarna och sade att "man har gjort stora framsteg som förhoppningsvis kan leda till goda resultat."

Förhandlingar i Washington

USA har belagt kinesiska importvaror för ett värde av 250 miljarder dollar med stränga strafftullar och Kina har svarat med motsvarande straffåtgärder mot USA.

De intensiva handelsförhandlingarna har fortsatt den här veckan i Washington, men parterna har inte avslöjat några detaljer om hur de löper.

USA hävdar i alla fall att Kina har erkänt en del problem som det inte har gjort tidigare. Det gäller till exempel konflikten om så kallade immateriella rättigheter som Kina anklagas för att stjäla av utländska företag som etablerar sig i landet.

Trump anklagar kinesiska företag och fabriker för att stjäla Immateriella rättigheter, som licens och patent av amerikanska företag
USA anklagar Kina bland annat för stöld av immateriella rättigheter från utländska bolag som etablerar sig i landet Trump anklagar kinesiska företag och fabriker för att stjäla Immateriella rättigheter, som licens och patent av amerikanska företag Bild: EPA/WAN SC CHINA OUT Kina,handel,USA

Handeln mellan Kina och USA rörde sig kring 660 miljarder dollar i fjol. 540 miljarder bestod av importer från Kina medan den amerikanska exporten till Kina var värd 120 miljarder dollar.

Trump hotade innan handelssamtalen inleddes, att belägga all kinesisk import med strafftullar, men de lades på is i december för att ge förhandlingarna en chans.

Kina ger efter en aning?

Amerikanska förhandlare har tidigare sagt att Kina i princip redan har gått med på att öka sin import från USA och att det bland annat kan köpa mer amerikanska jordbruksprodukter om man når ett avtal.

Kina lär också ha gett löften om att det upphör med valutamanipulation, något som amerikanerna har klagat över i åratal.

Ett stort problem är ändå att man inte ännu har kommit överens om en mekanism om hur eventuella överenskommelser kan övervakas på ett sätt som tillfredsställer bägge länder.

- Kina har gjort det mycket klart både offentligt och privat att de vill att USA häver alla strafftullar, säger det den amerikanska handelskammarens internationella chef Myron Brilliant.

- Trumps administration har varit lika klar med att den vill ha en del tariffer kvar som ett påtryckningsmedel mot Kina för att försäkra sig om att eventuella avtal följs. Det är kritiskt att man löser dessa frågor, understryker Brilliant.

De positiva signalerna från samtalen har också lett till en liten uppgång på aktiemarknaderna, som nu väntar med spänning hur det går.

Källor; Reuters, AP, Washington Post