Hoppa till huvudinnehåll

Ännu hinner du så dina egna tomater – här är proffsens bästa tips

Röda tomater hänger på en gren.
Idealtemperaturen för en tomatplanta är 15-18 grader. Röda tomater hänger på en gren. Bild: Mostphotos tomat,grönsaker,grönsaksodling,Planta,tomatplanta

Tycker du om tomater och brukar du försöka odla dina egna tomater? Du hinner ännu fröså och vill du experimentera kan du till och med pröva med att sätta en tomatskiva i en kruka med mull.

Bäst lyckas du med tomater om du har ett eget växthus på gården, men det går också att odla tomater på en varm balkong eller en solig vägg eller husknut.

Huvudsaken är att tomatplantorna får mycket ljus och näring. De vill också ha lagom med vatten. De vill inte torka ut helt, men de får inte heller dränkas i vatten.

Köld tycker tomatplantorna inte alls om.

Så nu, skörda i slutet av juli

Vill du så från frö gäller det att passa på nu. Trädgårdsodlare Runa-Linn Silander och John Silander i Bromarv sådde sina tomater i månadsskiftet februari-mars och de kommer att skörda de första tomaterna lagom till midsommar.

Paret Silander driver också upp tomatplantor som de säljer till kunder som inte har hunnit eller orkat med att driva upp plantor själva.

Tomatplantor i ett växthus.
De här tomatplantorna kallar John Silander för "överloppsplantor". Det är de som ska säljas till hobbyodlare. Tomatplantor i ett växthus. Bild: Yle / Tiina Grönroos tomater,plantor,trädgårdsodling,växthusodling,Bromarv,Västnyland,tomatplantor

De finns tre olika kategorier av hobbyodlare:

- Superentusiasterna sår ungefär samtidigt med oss. Entusiasterna köper småningom en färdig planta och sedan har vi de som väntar tills järnnätterna är över, säger John Silander.

Järnnätterna är de enstaka frostnätter som kan förekomma ända in i juni. Har man då tomatplantor ute är det bra att ha dem i krukor som man kan ta in.

Vilka temperaturer tycker tomaterna om?

- När fröerna gror får det gärna vara över 20 grader varmt. Idealtemperaturen för en tomatplanta är 15-18 grader, säger Runa-Linn Silander.

Det är när temperaturen går under 15 grader som tomatplantorna börjar lida.

Tomatplantorna lider också om de får för lite näring. Då blir de ljusa och skrangliga.

Många moment innan du får skörda tomater

Redan när de första hjärtbladen kommer fram ska tomaternas skolas, det vill säga plantorna ska flyttas över i större krukor. Det här är något Silanders gör flera gånger.

Att odla tomater från frö låter som en tidskrävande hobby och det ser pilligt ut när man flyttar de ynkliga små plantorna med de spindelvävstunna rötterna från kärlet där man har sått tomaterna till en kruka.

- Tomatplantorna tål nog en hel del, det finns växter som är betydligt känsligare, säger Runa-Linn Silander.

En kvinna och en man i ett växthus. Man kan se lite av några tomatplantor framför dem.
Runa-Linn Silander och John Silander har drygt 3 000 tomatplantor i växthuset i Bromarv. En kvinna och en man i ett växthus. Man kan se lite av några tomatplantor framför dem. Bild: Yle / Tiina Grönroos tomater,växthusodling,trädgårdsodling,Bromarv,Västnyland,john silander

Satsar man på busktomater, som trivs i ampel, kommer man lättare undan. De behöver nämligen inte "tjuvas", vilket är ytterligare ett moment som kan stressa upp en ovan hobbyodlare.

Det är på de högväxande, vanliga tomatplantorna som man måste se till att sidoskotten eller ”tjuvarna” som kommer upp mellan stam och bladgren nyps bort. Det här gör man för att trimma tomatplantan så att näringen går till de klasar som redan bildats.

- Jag brukar börja tjuva när plantorna når upp till axelhöjd, säger John Silander.

Tjuvandet fortsätter längs hela säsongen.

De långa växthustomaterna måste också bindas upp och när de sedan når takhöjd eller blir obekväma att sköta, sänks de försiktigt neråt igen.

Kulturarvsväxter eller F1:or?

Det lönar sig att kolla närmare på fröpåsen vad det är för slags tomat du tänker så. Här kan det också vara fiffigt att fråga råd av tomatodlare.

Några pålitliga, relativt lättodlade sorter är Moneymaker, Sungold och Yellow pear.

Korg med olika sorters kulturarvstomater.
En korg full med förädlade tomater och ursprungssorter. Korg med olika sorters kulturarvstomater. Bild: Yle/Public domain tomat,Heirloom plant,ekologisk odling,kulturväxter,kulturarv

Runa-Linn och John Silander kör med hybrider, det vill säga förädlade sorter. På fröpåsen står det F1. Hybriderna är inte lika känsliga för växtsjukdomar som ursprungssorterna eller kulturarvssorterna (heirlooms).

Hybriderna ger också större skördar. Nackdelen är att de är mer menlösa; de smakar mindre.

Kan man, i stället för att köpa fröer i påse, skära en tomat i skivor och placera de här tomatskivorna i kruka med mylla?

- Jo, men var beredd att den tomat som växer upp smakar helt annorlunda än den du åt, säger Runa-Linn Silander.

- Du kan få antingen mammaplantan eller pappaplantan eller så kanske du lyckas få den söta och goda du hoppas på, förklarar John Silander på ett enkelt sätt hur det går till när man korsar och avlar olika tomatsorter.

tomater i kruka.
I väntan på skörd ... tomater i kruka. Bild: Hanna Othman tomat,tomater

När man jobbar med att få fram nya sorter kan man till och med korsa bifftomater med körsbärstomater. Vill man förädla fram en söt tomat brukar man ändå använda två söta från början.

Silanders experimenterar inte ännu. De vill veta exakt hurdana tomater de får av sina drygt 3 000 plantor. I år satsar de liksom i fjol på 37 olika sorter. De flesta är samma som i fjol, men de har plockat bort några sorter och ersatt dem med nya hybrider.

- Vinbärstomaten är den enda ursprungssorten som vi själva sår från egna tomater, säger Runa Linn Silander.

Vinbärstomaten är, som namnet säger, en väldigt liten, bärliknande tomat som växer i klasar.

En klassiker som odlas varje på Tallbacka trädgård är körsbärstomaten Favorita.

tre körsbärstomater på en tomatplanta
Det här torde vara Favorita, men hobbyodlaren och tillika artikelskribenten är lite osäker på vad hon egentligen odlade för några år sedan. tre körsbärstomater på en tomatplanta Bild: YLE/ Tiina Grönroos körsbärstomat

- Den är en favorit också hos våra kunder och den går också ganska enkelt att odla själv, tipsar Runa-Linn Silander ifall du nu efter de här råden vill pröva på en egen tomatodling.