Hoppa till huvudinnehåll

Cirka hundra valar hålls i bassänger i östra Ryssland - avsedda för den illegala marknaden

Anläggningen vid kusten i östra Ryssland där valarna hålls inspärrade.
Här är anläggningen med valarna. Anläggningen vid kusten i östra Ryssland där valarna hålls inspärrade. Bild: Reuters valar,jakt,vilda djur,Ryssland,Nachodka

Den franske miljöaktivisten Jean-Michel Cousteau har besökt en anläggning i östra Ryssland där närmare 100 olagligt infångade valar hålls i små bassänger vid kusten sedan flera månader tillbaka.

Fallet har väckt uppmärksamhet både i Ryssland och utomlands och myndigheterna har väckt åtal mot de fyra företag som misstänks ha gjort sig skyldiga till illegal jakt.

Sammanlagt 11 späckhuggare och 87 vitvalar hålls i vad ryska medier kallar för fängelset för valar. Fyra valar har försvunnit och misstänks ha dött. Platsen finns nära hamnstaden Nachodka.

Djurrättsaktivister avslöjade verksamheten hösten 2018.

Enligt ryska myndigheter var det meningen att valarna skulle sälja vidare till akvarier och till kinesiska köpare. Det finns enligt nyhetsbyrån AP en lukrativ illegal marknad för de här valarna.

Cousteau säger att det finns en chans att djuren kan släppas fria och han hoppas att lärdomar kommer att dras av fallet.

Den franske miljöaktivisten Jean-Michel Cousteau besöker valfängelset i östra Ryssland den 6 april.
Den franske miljöaktivisten Jean-Michel Cousteau besöker valfängelset i östra Ryssland den 6 april. Den franske miljöaktivisten Jean-Michel Cousteau besöker valfängelset i östra Ryssland den 6 april. Bild: /All Over Press miljöaktivister,Ryssland,Nachodka,Jean-Michel Cousteau

Svårigheterna med att släppa valarna utan att skada dem har skapat förseningar och djuren kommer att hållas kvar i inhägnaderna tillsvidare.

En av bassängerna där de infångade djuren hålls i östra Ryssland.
En av bassängerna där de infångade djuren hålls i östra Ryssland. Bild: Reuters Ryssland,valar,Nachodka

Jean-Michel Cousteau är son till den bortgångne upptäcktsresanden och tv-profilen Jacques Cousteau.

I Ryssland har man tillsatt ett vetenskapligt råd som ska bedöma djurens skick och lägga fram en plan för hur de ska återanpassas för ett liv i havet. Förhoppningen är att de ska släppas fria i sommar.

Källor: Reuters, Tass, AP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes