Hoppa till huvudinnehåll

Jüri Ratas gav familjen Helme finans- och inrikesministerposterna - nationalkonservativa Ekre lyckades bra i regeringsförhandlingarna i Estland

Estlands premiärminister Jüri Ratas anländer till Dombergets slott där det estniska parlamentet Riigikogu sammanträder.
Estlands centerledare Jüri Ratas har glidit längre högerut i sin värdepolitik än nästan någon hade gissat att han kunde för bara en månad sedan. Estlands premiärminister Jüri Ratas anländer till Dombergets slott där det estniska parlamentet Riigikogu sammanträder. Bild: Gustaf Antell Jüri Ratas,Estland,Estlands regering,regeringspolitik,politik,invandrarpolitik,politiker

I Estland presenterade den blivande regeringskoalitionen i dag sitt regeringsprogram. Den omdiskuterade center-högerregeringen som har väckt så mycket känslor blir alltså sannolikt av, men först om två veckor.

Den stränga invandringspolitiken fortsätter minst lika hård som tidigare, klimatförändringen ignoreras och alla ryskspråkiga dagis blir tvåspråkiga.

Tågbanan Rail Baltic blir av och Rysslandsrelationen förblir kylig.

Det är en snabbtolkning av det 36 sidor långa regeringsprogrammet de tre partierna i den aktuella regeringskoalitionen presenterade i dag.

De tre enskilda partierna får stort inflytande över sina respektive fem ministerier var och de verkar alla vara nöjda med det.

I en korridor på Dombergets slott där parlamentet Riigikogu sammanträder står det Riigikogu 100.
Det estniska parlamentet Riigikogu fyller 100 den 23 april. I en korridor på Dombergets slott där parlamentet Riigikogu sammanträder står det Riigikogu 100. Bild: Gustaf Antell Riigikogu,Dombergets slott,Estland,Estlands 100-årsjubileum

Det omtalade nationalkonservativa partiet Ekre får de viktiga finans- och inrikesministerierna. Partiledaren Mart Helme blir inrikesminister och hans son Martin finansminister.

Det här garanterar att Estland åtminstone fortsätter med en mycket restriktiv invandringspolitik de närmaste åren. Redan i dag har landet en av EU:s strängaste.

Ekre har också antytt att de kanske skär ner på stödet till de organisationer som jobbar med integrationsfrågor, men det uttalandet har inte stöd i regeringsprogrammet.

Ekre tar också hand om miljöministeriet, vilket betyder att landet fortsättningsvis kommer att vara en av EU:s värsta klimatbovar per capita.

Ekres klimatvägran anses vara en av anledningarna till att partiet har så stort stöd på landsbygden.

Estland dränker inte världen och Estland räddar inte världen.
― Mart Helme, EKREs ordförande, under valkampanjen i februari

Ekre har också fått igenom sitt krav på att det ordnas en folkomröstning om den så kallade könsneutrala samlevnadslagen som godkändes år 2014.

Lagen tillåter i princip alla par att registrera sitt förhållande, men den har i praktiken inte tillämpats.

Ekre vill att det skrivs in i grundlagen att ett äktenskap bara kan ingås av en man och en kvinna, men partiet har inget stöd av de andra partierna för det.

Centern försvarar de ryskspråkiga skolorna ännu en tid

Premiärminister Jüri Ratas Centerparti håller kontrollen över de för partiet viktiga infrastrukturprojekten - det vill säga det ska göras stora satsningar på tåg- och vägnätverken.

Om statsfinanserna tillåter tas de första stegen för att bygga en bro från fastlandet över till Ösel under inkommande mandatperiod.

- Regeringen har avtalat att börja kartlägga möjligheterna att bygga en bro till Ösel, sa Ratas på sitt typiskt oklara sätt på sin presskonferens i dag.

Han använde uttrycket märgiline kokkulepe, som kan tolkas både som ett symboliskt och ett viktigt avtal.

Centern vill också att tåg- och busstrafiken blir gratis i hela landet för så många grupper som möjligt, men också det beror på det ekonomiska läget.

- Här spelar kapaciteten in. Tågtrafiken har ökat väldigt snabbt i popularitet. Den kan inte bli gratis om inte alla ryms på tågen, säger den avgående ekonomi- och infrastrukturministern Kadri Simson.

Henkilökuva
Kadri Simson. Henkilökuva Bild: Mikko Koski/Yle Kadri Simson,Ingå,Östersjöns gasrör

Simson ersätts på sin post av partikamraten Taavi Aas, som hittills har varit borgmästare i Tallinn.

Simson väntas bli Estlands EU-kommissionär efter EU-valet i somras. Åtminstone säger hon att regeringskoalitionen har bestämt att det ska bli en Centerpartist.

Centern har också lyckats stå emot det politiska trycket att snabbt förvandla hela skolsystemet till enspråkigt estniskt.

Nu introduceras i stället då alltså estniskan som ett parallellt undervisningsspråk på alla ryskspråkiga dagis.

Jag gick med på det här med mycket tungt hjärta.― Jüri Luik, Isamaa-Fäderneslandet

Partiet Isamaa-Fäderneslandet, som är värdekonservativt men mycket marknadsliberalt, får utrikes- och försvarsministerportföljerna.

Det är första gången på väldigt länge ett parti innehar båda på en gång. Rent konkret betyder det ännu varmare relationer med USA och fortsatt kyliga med Moskva.

Eftersom Isamaa fick betydligt färre röster i valet än Centern och Ekre kan det här ses som en stor seger för partiledaren Helir-Valdor Seeder.

Seeder lyckades också till slut övertala partiets avgående försvarsminister Jüri Luik att fortsätta på posten. Luik anser att det är fel att acceptera ett parti som Ekre i regeringen.

- Jag gick med på det här med mycket tungt hjärta. Jag känner mig snarare som en expert än som en politiker, säger Luik i en färsk intervju för det estniska rundradiobolaget ERR.

Jüri Luik, estnisk ambassadör
Jüri Luik Jüri Luik, estnisk ambassadör Bild: Wikimedia Commons/Ave Maria Mõistlik jüri luik

Hans motiv för att vara med i regeringen är att skydda landet från Ekres destruktiva hand.

- Jag vill garantera att den yttre underrättelsetjänsten, försvaret och skyddskåren får arbetsro. Det är de strategiskt viktigaste organisationerna i Estland.

Presidenten satte stopp på ett snabbt makttagande

Den nya regeringen kan tidigast röstas in i parlamentet om ett par veckor eftersom president Kersti Kaljulaid, av princip, säger hon, i går gav det största partiet, Reformpartiet, uppgiften att bilda regering.

Partiledaren Kaja Kallas säger att hon tar uppgiften på allvar trots att den ser omöjlig ut.

- Vi sätter inte ihop ett regeringsprogram eftersom det handlar om en minoritetsregering. Men vi förbereder ett dokument med grunderna för hur vi vill styra.

Reformpartiet diskuterar i första hand med Socialdemokraterna. Tillsammans har de 44 mandat mot de andra tre partiernas 56.

Ratas starkare koalition hade 57 mandat, men Centerns Raimond Kaljulaid, presidentens bror, gick ur partiet i protest mot att Ekre ges en plats i regeringen.

Fler avhopp är inte att vänta och därför ser Kallas försök att bilda en minoritetsregering ut att vara dömda att misslyckas.

Hon säger ändå att hon kommer att ha ett dokument för omröstning på bordet den 15 april.

Först efter det kan parlamentet godkänna Jüri Ratas nya regering.

Den estniska regeringen kommer att ha två kvinnor. Centerpartisten Mailis Reps fortsätter som utbildningsminister och Isamaa tar in Riina Solman som ny befolkningsminister, en portfölj som inte har funnits på många år.

Läs också