Hoppa till huvudinnehåll

Kompisarna startade plastinsamling på balkongen när det var långt till närmsta återvinning

Linnea Törnqvist och Ida-Sofie Asplund.
Linnea Törnqvist och Ida-Sofie Asplund. Linnea Törnqvist och Ida-Sofie Asplund. Bild: Elin Willows plast,Österbotten,linnea törnqvist

Vad göra när klimatångesten slår på? Något! Ida-Sofie Asplund och Linnea Törnqvist bestämde sig för att trots avsaknad av plastinsamling i närheten börja återvinna sina plastförpackningar.

Ida-Sofie Asplund och Linnea Törnqvist studerar båda till specialpedagoger vid Åbo Akademi i Vasa. Eftersom det i Vasa inte finns någon plastinsamling i centrum har de tagit saken i egna händer.

– Vi samlar våra plastförpackningar på varsitt håll och sedan för jag min plast till Linnea och så samlar vi den på hennes balkong tills hon åker med sin mamma till en plastinsamlingspunkt, säger Ida-Sofie Asplund.

De har märkt att de behöver gå ut med det brännbara avfallet mer sällan, det för att plastförpackningar tidigare var en stor del av det.

– Det är synd att det inte finns någon insamlingspunkt i centrum och att det kanske är en av orsakerna till att människor inte orkar sortera plast utan lägger det i vanliga soporna, det är speciellt synd eftersom det inte är svårt att sortera.

Asplund säger också att det inte heller är hållbart att åka långt bara för att kunna återvinna, det är därför de samlar större mängder innan de åker.

Började med ångest

– Vi har både klimatångest och plastångest, plast är inte bara dåligt, men man måste ta hand om den, säger Linnea Törnqvist.

I höstas, när rapporterna om klimatförändringen började komma var det som en väckarklocka och Törnqvists klimatångest fick henne att vilja "dra sitt strå till stacken" och börja göra bättre val.

– Att välja bort plasten är möjligt bara man vill men det kan krävas lite mera eftertanke, fast när man börjar hitta produkter istället för plast går det mycket lättare.

Plastförpackningar.
Mycket av våra matvaror kommer i plastförpackningar. Plastförpackningar. Bild: Yle/Lotta Sundström livsmedelsförpackningar

Börja smått

För att konsumera mindre plast och generellt tänka mer på miljön försöker Linnea Törnqvist välja mer ekologiska produkter och tänka på vilka fotspår hon lämnar efter sig med sina inköp.

Ida-Sofie Asplund har börjat äta mer vegetarisk och vegansk kost och köper sällan nyproducerade kläder, alltså handlar mest kläder på loppis och second hand-butiker.

Deras tips för att göra något för miljön är att börja med något litet som till exempel börja sortera plast eller något annat, och att börja fundera lite mer på vad du ska köpa och tänka på vad du på riktigt behöver.

De tipsar också om att köpa en vattenflaska för att alltid ha med istället för att köpa flaskvatten och att följa Greta Thunberg och Julia Degerth, Grön i Åbo, på Instagram.

Texten är skriven av praoeleven Isabel Rautamo.

Läs också