Hoppa till huvudinnehåll

Kritiserade Bruneiägda lyxhotell tvingades stänga sina konton på sociala medier efter bojkott - "Kommer att drabba de anställda"

Le Meurice i Paris är ett Bruneiägt lyxhotell.
Le Meurice i Paris är ett Bruneiägt lyxhotell. Bild: Julien de Rosa Brunei,Lyxhotell

Flera lyxhotell som ägs av en investeringsfond i Brunei har stängt sina konton på sociala medier efter en kampanj som uppmanar till bojkott av dem, uppger bland annat SVT Nyheter.

Orsaken till att världsstjärnor med skådespelaren George Clooney i spetsen uppmanat till bojkott är de sharialagar som Brunei införde i veckan.

De nya lagarna tillåter piskstraff eller stening till döds av homosexuella och personer som haft utomäktenskapliga sexuella förbindelser. Homosexualitet har redan tidigare varit olagligt, men nu skärps straffen.

Sultan Haji Hassanal Bolkiah.
Sultanen av Brunei Sultan Haji Hassanal Bolkiah. Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press Brunei,Hassanal Bolkiah

Personer som blir fast för för stöld bestraffas från och med nu med amputering. Efter den första stölden amputeras den högra handen, efter den andra stölden den vänstra foten.

Lagarna som FN fördömt gäller inte enbart muslimer, utan alla, och har lett till omfattande protester runtom i världen.

Ekonomisk press på sultanens investeringsfond

Investeringsfonden Brunei Investment Agency kontrolleras av statschefen, sultanen Hassanal Bolkiah.

Fonden har i sin besittning nio kända lyxhotell i USA, Storbritannien, Frankrike och Italien.

Bland dem finns The Bel-Air och The Beverly Hills Hotel i Los Angeles, som utsattes för en bojkott också för några år sedan på grund av deras inställning till homosexuella personer.

Kända personer fick andra att haka på

Clooney kritiserade införandet av sharialagarna i en kolumn på sajten Deadline Hollywook nyligen.

Skpdespelaren George Clooney
George Clooney Skpdespelaren George Clooney Bild: ETTORE FERRARI George Clooney,bojkott

Han undrade om man verkligen ska stöda det att oskyldiga medborgare mördas - och fortsatte:

- Jag har lärt mig att man inte kan komma åt mördarregimer. Men man kan komma åt de banker och finansiärer och institutioner som gör affärer med dem och väljer att titta bort.

Andra kända personer som gett sig in i kampanjen mot hotellen är artisten Elton John, programledaren Ellen DeGeneres och tennislegendaren Billie Jean King.

Stjärnornas aktivitet har genererat massvis med negativa kommentarer och kritik på hotellens konton på sociala medier och därför har hotellen tagit bort dem eller gjort dem otillgängliga.

Personer som kritiserat bojkotten menar i sin tur att bojkotten drabbar de anställda - inte sultanen och hans administration.