Hoppa till huvudinnehåll

Pärmäkoski hämtade in massor med tid och förde Ikaalisten Urheiljat till stafettseger – IF Femman med i täten efter Henrikssons kanonetapp

Krista Pärmäkoski.
Krista Pärmäkoski var överlägsen på ankaretappen. Krista Pärmäkoski. Bild: Vesa Pöppönen / AOP Krista Pärmäkoski

Trots en sjukdomssläng tidigare i veckan är Krista Pärmäkoski överlägsen på hemmaplan. Pärmäkoski stod för en mäktig upphämtning på ankaretappen i säsongens sista stafett i finska cupen.

Ikaalisten Urheiljat var den stora förhandsfavoriten till segern i damernas stafett 3x5 kilometer i Övertorneå. Med tre goda fristilsåkare i laget och med Krista Pärmäkoski på ankaretappen var allt upplagt för segerfest för Ikalisdamerna.

Maaret Pajunoja och Sini Alusniemi åkte de två första etapperna för Ikaalisten Urheiljat och vid den sista växlingen låg laget på fjärde plats. Krista Pärmäkoski gick ut hela 43,4 sekunder efter täten men det var inga problem för Finlands bästa damåkare.

Trots att Pärmäkoski varit sjuk tidigare under veckan tog hon snabbt in många sekunder och efter varvningen vid 2,5 kilometer var hon i kapp tättrion.

Pärmäkoski nöjde sig sedan inte med att ligga i rygg, i det sista tunga motlutet satte hon den avgörande stöten som gav Ikaalisten Urheiljat segern.

– Jag fick ett bra utgångsläge så det var lagkamraterna och skidorna som räddade mig i dag, säger Pärmäkoski till Yle efter loppet.

Hämeenlinnan Hiihtoseura vann stafettcupen

Pärmäkoski gick i mål 6,2 sekunder före Kainuun Hiihtoseuras Anne Kyllönen. Laura Mononen från Hämeenlinnan Hiihtoseura förlorade spurtstriden mot Kyllönen och gick i mål som trea.

Hämeenlinnan Hiihtoseura vann stafettcupen i finska cupen före Kainuun Hiihtoseura.

– För föreningen är det viktigt att vi kan nå framgång som ett lag. Konkurrensen har blivit hårdare i stafett, säger Mononen.

Ikaalisten Urheiljats seger i dag förde upp laget till tredje plats i stafettcupen.

Femman missade topp-tio

IF Femman var enda FSS-förening som kom till start i dagens tävling. Stafetten började också riktigt bra för laget.

Linnea Henriksson som visat fin form under slutet av säsongen gjorde en stark insats och var aktiv under sin första etapp. Laget låg också med i täten vid den första växlingen.

På den andra etappen klarade inte Jennifer Antell av att följa med då topplagen rymde tidigt efter växlingen. Antell och ankaret Anna-Kajsa Lall gjorde ändå stabila insatser och IF Femman gick till slut i mål som tolfte lag.

Resultat:

1. Ikaalisten Urheilijat 37,07,7
(Maaret Pajunoja, Sini Alusniemi, Krista Pärmäkoski)
2. Kainuun Hiihtoseura +6,2
(Heini Hokkanen, Anita Korva, Anne Kyllönen)
3. Hämeenlinnan Hiihtoseura +6,3
(Anni Kainulainen, Maija Hakala, Laura Mononen)
------------------
12. IF Femman +4.25,8
(Linnea Henriksson, Jennifer Antell, Anna-Kajsa Lall)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport