Hoppa till huvudinnehåll

Tidigt skadebakslag, många målchanser och missad straff – Finland fick inte hål på Schweiz

Juliette Kemppi kämpar om bollen med Viola Calligaris.
Juliette Kemppi och Finland spelade oavgjort på bortaplan mot Schweiz. Juliette Kemppi kämpar om bollen med Viola Calligaris. Bild: imago images / Geisser/ All Over Press fotboll,Finlands damlandslag i fotboll,Juliette Kemppi

Finlands fotbollsdamer spelade oavgjort 0–0 på bortaplan i en träningslandskamp på fredagskvällen. Den bästa chansen att avgöra matchen för Finlands del fick Linda Sällström men hon missade en straff i den andra halvleken.

Årets tredje landslagsläger bjuder på två matcher för fotbollsdamerna som ett led inför EM-kvalstarten i höst. Först ut var ett möte med starka Schweiz på fredagskvällen och den matchen slutade 0–0.

Finland skapade ett flertal klara målchanser i matchen. Bland annat i den första halvleken fick Adelina Engman ett bra läge i straffområdet men Chelseaspelarens skott gick utanför.

Det bästa läget kom tidigt i den andra halvleken. Emma Koivisito gick omkull i straffområdet och domaren pekade på straffpunkten. Linda Sällström tog hand om straff men Schweiz målvakt Gaelle Thalmann gick åt rätt håll och räddade skottet.

Gaelle Thalmann räddar Linda Sällströms straff
Linda Sällström missade en straff i andra halvlek. Gaelle Thalmann räddar Linda Sällströms straff Bild: EPA-EFE/PET​ER SCHNEIDER fotboll,Finlands damlandslag i fotboll,Linda Sällström,Gaëlle Thalmann

Under slutskedet av matchen hade Juliette Kemppi och Ria Öling chanser att avgöra men matchen slutade mållöst.

– Vi kan vara nöja med att vi höll nollan men med tanke på alla chanser vi hade så borde vi ha gjort åtminstone ett mål. Det grämer, säger mittfältaren Öling efter matchen.

Matchen började inte speciellt bra för Finland då backen Tuija Hyyrynen var tvungen att kliva av med en skada redan i den trettonde minuten. Strax efteråt fick Schweiz stora stjärna Ramona Bachmann ett jätteläge men hennes skott gick i stolpen.

Ria Öling i landslagströjan.
Ria Öling. Ria Öling i landslagströjan. Bild: imago images / Geisser/ All Over Press fotboll,Finlands damlandslag i fotboll,Ria Öling

Förbundskaptenen nöjd med insatsen

Schweiz som ligger på 18:e plats på världsrankningen hade hela tre stolpträffar i matchen men närmare ett mål än så kom inte hemmalaget.

Trots att Finland inte lyckades spräcka nollan så var förbundskaptenen Anna Signeul nöjd med insatsen.

– Vi mötte ett bra lag och vi har tagit stora steg framåt jämfört med förra årets möte i träningsturneringen på Cypern. Vi skapade tillräckligt med chanser för att vinna men målen kommer att komma. Alla spelare jobbade väldigt bra och vi spelade bra fotboll, säger hon.

De blåvita damerna återvänder nu till Helsingfors där man möter Polen i en match på tisdag. Den sänds direkt på Yle Arenan.

Resultat:

Schweiz – Finland 0–0

Finlands startelva:

23. Tinja-Riikka Korpela (C)
3. Tuija Hyyrynen ->> 13 min 11. Nora Heroum
4. Ria Öling
5. Emma Koivisto
7. Adelina Engman ->> 90 min 10. Iina Salmi
8. Olga Ahtinen ->> 62 min 20. Eveliina Summanen
9. Juliette Kemppi ->> 90 min 22. Heidi Kollanen
14. Julia Tunturi ->> 62 min 17. Sanni Franssi
15. Natalia Kuikka
16. Anna Westerlund
18. Linda Sällström

Bänken:
1. Paula Myllyoja
12. Anna Tamminen
2. Elli Pikkujämsä
6. Anna Auvinen
13. Jenny Danielsson
19. Saara Lappalainen
21. Katarina Naumanen

Läs också