Hoppa till huvudinnehåll

Fel hus på rätt plats - familjen Gustafsson byggde om 1980-tals huset till en sekelskiftesvilla

Mathias och Henrika Gustafsson med sin baby framför ett rött hus med blå dörr och vita knutar.
Mathias och Henrika Gustafsson med sin baby framför ett rött hus med blå dörr och vita knutar. Bild: Amanda Vikman/Yle person,mathias gustafsson

Optimism verkar det inte fattas hos familjen Gustafsson i Kimito som under ett och ett halvt år renoverat sitt 1980-tals hus för att skapa deras dröm om ett lantligt sekelskifteshus.

De har dessutom bott i huset under hela processen.

- Vi utgick från att det skulle vara tufft. Förra sommaren hade vi en presenning som skilde himlen från vårt vardagsrum då både några väggar och taket byggdes om, säger Henrika Gustafsson, som sitter i familjens ganska färdiga kök tillsammans med sin man som håller nykomlingen i sin famn.

Det är också maken, Mathias Gustafsson, som är visionären bakom projektet. Han jobbar inom byggnadsbranschen och har själv gjort mycket av arbetet tillsammans med vänner och familj.

Ett rött 1980-tals hus med vita knutar, intill en hög med grus och man ser att stommen till en tillbyggnad är på gång.
Huset då renoveringen precis hade kommit igång. Ett rött 1980-tals hus med vita knutar, intill en hög med grus och man ser att stommen till en tillbyggnad är på gång. Bild: privat bostadshus
Ett rött, nybyggt sekelskiftes hus med plåttak och blåa dörrar.
Huset våren 2019, på utsidan ser det nästan helt färdigt ut. Ett rött, nybyggt sekelskiftes hus med plåttak och blåa dörrar. Bild: Amanda Vikman/Yle bostadshus

- När han visade mig planerna tyckte jag att det såg bra ut men samtidigt tänkte jag på vilket arbetet det skulle innebära. Själv har jag vuxit upp centralt så det var också bra att jag kunde bo här på hyra och prova på platsen först, säger Henrika Gustafsson.

Hennes man har inte sett några liknande projekt och för att omvandlingen skulle kunna ske, måste man bygga ut huset med 30 kvadratmeter och byta alla takstolar.

- Vi har utgått från husets förutsättningar. Den gamla ingången är i dag i mitten av huset och byggdes ut lite för att bli den nya tamburen med fönsterlykta, säger Mathias Gustafsson.

Huset ska värmas med ved och en luftvärmepump. I badrummet har man lagt in både el- och vattenvärmeslingor parallellt i golvet.

Henrika och Mathias Gustafsson sitter i ett mysigt, grönt kök med sin son i famnen vid köksbordet.
Familjen har klarat sig bra igenom renoveringen så här långt. Henrika och Mathias Gustafsson sitter i ett mysigt, grönt kök med sin son i famnen vid köksbordet. Bild: Amanda Vikman/Yle person,henrika gustafsson

- Meningen är att man ska kunna koppla in vatten när vi har råd att installera solfångare och solpaneler. Varmvattenberedaren går sedan enkelt att koppla in till det andra systemet, säger han.

- I övrigt var huset välbyggt, det har varit friskt och vi har inte stött på några överraskningar. Isoleringen i taket bytte vi till modernare och fyllde på lite. Också fönstren har bytts ut, där sparar man kanske mest på värmesvinnet.

Mycket hjälp av vänner

Trots att de bott i huset under hela renoveringen är tonen vänlig när de talar med varandra. Förhållandet verkar ha klarat sig trots turbulenta tider med renoveringsdamm och graviditetshormoner.

- Jag måste nog lyfta fram att vi har haft väldigt mycket hjälp och stöd av familjer och vänner. En har kunnat hjälpa till med byggandet, en annan har bakat bullar eller lagat mat. Även om det har varit en väldigt spännande och rolig tid har det varit tungt i bland, säger Henrika Gustafsson.

Gammal plastmatta möter vackert trägolv.
Gammalt möter nytt - plastmatta möter nylagt trägolv. Gammal plastmatta möter vackert trägolv. Bild: Amanda Vikman/Yle Golv

Det värsta är gjort i och med utbyggnaden och bytet av tak. För det mesta har allt gått enligt planerna och man är optimistisk till att bli färdig snart.

- Efter sommaren ska det nog vara nästan helt färdigt. Eftersom vi bor här har vi mer möjligheter att jobba när babyn tar sig en tupplur och vi blir mer motiverade att få allt klart, säger Henrika Gustafsson.

I och med att man har flyttat kökets position och bott i huset under processens gång har man gått gå med på otaliga provisoriska lösningar.

En gammal toalett med uppriven vägg och isoleringen framme..
Gamla dörrar ska bort, och toaletten skall bli ett sovrum så småningom. En gammal toalett med uppriven vägg och isoleringen framme.. Bild: Amanda Vikman/Yle Toalett
Ett nyrenoverat badrum.
Badrummet och köket är klart. Ett nyrenoverat badrum. Bild: Amanda Vikman/Yle badrum

- När vi pikade ut golvet i badrummet för att kunna bygga köket fick vi fundera på var vi skulle duscha. Min morbror föreslog att vi skulle ha ett duschskåp, det stod sedan mitt på golvplattan tills nya badrummet blev klart, säger Henrika Gustafsson.

Kostnadsmässigt har man sparat på att inte bygga nytt. Bara själva rivningen hade kostat en hel del.

- Dessutom hade det känts onödigt att riva ett hus som inte behövde rivas. Det har definitivt blivit billigare att hålla kvar stommen, säger Mathias Gustafsson.