Hoppa till huvudinnehåll

Fortsatta strider vid Tripoli - USA evakuerar trupper från Libyen på grund av säkerhetsläget

Rebeller som uppges vara från Misrata samlades i Tripoli den 6 april för att stöda regeringen i Tripoli.
Rebeller som uppges vara från Misrata samlades i Tripoli den 6 april. De är där för att stöda regeringen i huvudstaden. Rebeller som uppges vara från Misrata samlades i Tripoli den 6 april för att stöda regeringen i Tripoli. Bild: EPA-EFE/All Over Press Libyen,rebeller,Tripoli

USA har temporärt evakuerat en del av sina trupper i Libyen med hänvisning till det försämrade säkerhetsläget.

En liten amerikansk styrka har varit stationerad i landet de senaste åren med uppgift att hjälpa lokala styrkor att bekämpa terrorrörelserna Islamiska staten och al-Qaida och för att skydda diplomatiska lokaler.

Den amerikanska generalen Thomas Waldhauser uppger inte hur många soldater som evakuerades och hur många som finns kvar i landet.

Indien har för sin del evakuerat 15 fredsbevarare. FN väntas för sin del evakuera en del av sin personal i landet.

Oro för inbördeskrig

Generalen Khalifa Haftars styrkor inledde en offensiv mot Libyens huvudstad Tripoli förra veckan. Offensiven befaras kunna leda till att ett regelrätt inbördeskrig bryter ut i landet.

Haftars så kallade nationella libyska armé kontrollerar för närvarande de östra och södra delarna av landet.

Den FN-stödda regeringen i Tripoli säger att 21 personer har dödats i strider nära Tripoli. Haftars styrkor säger att 14 av deras soldater har stupat.

På söndagen pågick strider vid den förstörda internationella flygplatsen utanför Tripoli som Haftars styrkor säger sig ha erövrat.

Haftars styrkor gjorde på söndagen en flygräd mot södra Tripoli. Invånare säger att hans styrkor avancerat i riktning mot centrum av staden.

Libyens premiärminister Faraz Serraj träffar ledningen för den FN-stödda regeringens styrkor utanför Tripoli den 5 april 2019.
Libyens premiärminister Faraz Serraj träffar företrädare för regeringens styrkor utanför Tripoli den 5 april 2019. Libyens premiärminister Faraz Serraj träffar ledningen för den FN-stödda regeringens styrkor utanför Tripoli den 5 april 2019. Bild: AFP / Lehtikuva Tripoli,Fayez al-Sarraj

Dagen innan var det regeringssidan som gjorde flygräder mot Haftars armé.

Haftars styrkor stöds av Egypten, Förenade Arabemiraten, Frankrike och Ryssland. Regeringen i Tripoli stöds bland annat av islamistrebeller från staden Misrata samt Turkiet och Qatar.

Offensiven undergräver Förenta nationernas planer på att nå en överenskommelse om en färdplan för allmänna val som skulle bana väg för ökad politisk stabilitet i landet.

Libyen har sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades varit skådeplats för strider mellan rivaliserande styrkor.

Källor: Reuters, AFP, AP, BBC