Hoppa till huvudinnehåll

Fyrabarnsmamman Anna Bertills: "Vi måste tillåta oss att vara nöjda som vi är, oberoende av om vi jobbar mycket eller litet"

Anna Bertills
Anna Bertills, mamma som älskar att jobba. Anna Bertills Bild: Yle/Malin Hulkki Österbotten,Vasa,anna bertills

Företagaren och fyrabarnsmamman Anna Bertills har valt att dela upp arbetsdagen i två delar för att kunna vara så mycket som möjligt tillsammans med barnen.

Anna Bertills mår bra av att jobba och hon definierar sig själv via sitt arbete. Samtidigt tycker hon att familjelivet är en viktig motvikt.

– Vi måste tillåta oss att vara nöjda som vi är och lära oss att ge varandra en klapp på axeln - oberoende av vilka val vi gör som mammor, om vi jobbar mycket eller om vi jobbar litet, säger Anna Bertills.

Fram till i augusti i fjol arbetade hon som vd på Folkhälsan Utbildning Ab och tillbringade tre dagar i veckan i Helsingfors.

Numera är hon företagare och delägare i en kommunikationsbyrå i Vasa. Hennes arbetsdagar rör sig mellan sju och tolv timmar. Samtidigt är hennes man ofta på arbetsresor.

– Under Helsingforsåren var det jättetufft att pussla ihop vardagen. Nu kan jag styra mina dagar lite mer än tidigare, och min stressnivå är betydligt lägre än vad den varit på många år.

Läs också om forskning i hur barnen upplever det krävande arbetslivet och ta del av expertens råd: "Det går att kombinera familj med karriär. Men det gäller att fokusera och fundera över hur man använder sin tid".

Arbetsdagen fortsätter då barnen somnat

En vanlig dag stiger Anna Bertills upp halv sex eller sex. Om hon orkar - och om det inte varit en sömnlös natt - så tränar hon lite eller far ut på en länk för att komma igång.

Sedan väcker hon de första barnen vid halv sju. Då har hon ofta redan svarat på de första jobbmejlen.

– Ibland är någon av oss på resa och då tar den andra hand om morgonruljangsen. Ofta kommer jag sedan hem ganska tidigt och försöker hinna med mat och skjutsandet till barnens hobbyer.

fotbollsjuniorer
Jobb, mat - och så lite hobby. fotbollsjuniorer Bild: Yle fotboll,fotbollsjuniorer

Efter att barnen somnat fortsätter arbetsdagen igen. Då brukar Anna Bertills köra ett arbetspass på tre till fyra timmar.

Hon vill inte påstå att det här vore ett vettigt sätt för alla att jobba, men för henne har det fungerat. Hon tar igen saker hon missat under dagen och det trivs hon bra med.

– Vi gör det kanske inte varje dag, men det är vårt sätt. Vi sitter med våra bärbara datorer, och ser kanske på någon film samtidigt. Jobb, familjeliv och fritid är integrerade hos oss.

Skulle inte kunna arbeta där barn inte välkomna

Barnen är vana vid att deras föräldrar jobbar mycket. Ibland får de följa med till arbetsplatsen.

När Anna var på arbetsintervju för jobbet som vd på Folkhälsan Utbildning Ab hade hon sin förstfödda med sig och konstaterar att hon ändå blev anställd.

– Barn är en del av livet och jag skulle inte kunna arbeta på en plats där barn inte är välkomna.

Min son fick en chock när han insåg att han inte fick betalt för att vara på dagis

Hon har varit med om möten där hon märkt att det inte riktigt är accepterat att komma med en bebis på armen. Men då har hon tänkt att någon måste ju vara den som visar vägen.

Barnen tror också att de själva är på jobb när de är på dagis.

– Min numera sjuåriga son fick en chock när han insåg att han inte fick betalt för att vara där, skrattar Anna Bertills. Men jag hoppas att de tar den här insikten med sig ut i världen. De vet att man måste arbeta för att ta sig fram i livet och komma någonvart.

Ett barn tittar på ett papper genom ett förstoringsglas.
Gratisjobb på dagis. Ett barn tittar på ett papper genom ett förstoringsglas. Bild: Mostphotos dagvård,förskolan,barn (familjemedlemmar),undervisning

Fullt fokus på barnen när alla är tillsammans

Har man fyra barn under tio år så finns det ingen chans att försöka koncentrera sig på något eget. Ljudnivån är så pass hög och de kräver sitt, berättar Anna Bertills.

För att alla ska må bra försöker hon hålla fokus på barnen när de är tillsammans. Viktiga telefonsamtal kan det dock hända att hon måste sköta fast barnen är med.

Ett av barnen tände eld på en matta medan jag gav en radiointervju i telefon

– Det har hänt saker som att någon hällt ut chokladkoppen i soffan eller tänt eld på en matta, vilket hände en gång medan jag gav en radiointervju i telefon. Man har lärt sig att det ska vara full fokus på barnen medan de är vakna, annars kan det gå galet.

Anna Bertills och hennes man har ett jämställt föräldraskap och de planerar vardagen med hjälp av en gemensam kalender. Men ofta är maken tvungen att åka på arbetsresa med kort varsel.

örfilar på plåt
Mormors bullar är bäst. örfilar på plåt Bild: Nanna Stenberg kanelbullar

Mormor är jättevärdefull

Att arbeta mycket och samtidigt ha en familj med fyra barn under tio år kräver att det finns någon form av uppbackning. Någon som kan ställa upp och ta hand om barnen när vardagen kör ihop sig.

Anna Bertills mamma utgör familjens stöd. Hon har varit väldigt aktivt med i barnskötseln, ända sedan första barnet föddes.

– Hon kommer i sin röda bil med bullar och lasagne i frysväskan. Hon är jättevärdefull som mamma och mormor. Hon har heller aldrig dömt mig för att jag skulle ha jobbat för mycket.

Mormor kommer i sin röda bil med bullar och lasagne i frysväskan

Men så var också arbetsmoralen viktig i den uppfostran som Anna Bertills fick.

– Hon har ända sedan jag var liten sagt åt mig att "utbilda dig och förkovra dig, så ska jag stötta där jag kan". Hon vet att man måste jobba hårt om man vill komma någonstans i livet.

Anna Bertills har också varit politiskt aktiv och har i och med det ibland fått ta emot elaka kommentarer. Då, liksom i vardagen, är hennes mamma den som erbjuder en axel att luta sig emot.

Man måste jobba hårt om man vill komma någonstans i livet

– Oberoende av vilken ålder man är i så behöver man en axel som stöd. Vi talar med varandra dagligen och har en rak kommunikation.

Kom ihåg att mormödrar har ett eget liv

Familjen har också tagit hjälp av barnvakter under mer utmanande perioder. Man kan inte förvänta sig att en mormor ska ställa upp hela tiden.

Anna Bertills anser att det är viktigt att också ge tillbaka och ställa upp när mormor behöver hjälp.

– Sedan ska man komma ihåg att mormödrar också har, och ska ha, ett eget liv. Om jag ber om hjälp så är det för att vi verkligen behöver det just då i vardagen.

Däremot går min man och jag till exempel inte ut på middag på tumanhand. Sådant ber vi inte om hjälp för. Egen tid existerar egentligen inte.

Min man och jag går inte ut på middag på tumanhand. Sådant ber vi inte om hjälp för

– Men det att jag vet att jag kan ringa då vi behöver hjälp och att hon kommer är en trygghet. Och barnen tycker om henne och lyder henne.

Hon lägger sig aldrig i, men hon vet att hon har sitt värde och hon kan säga nej om hon inte har lämpligt att komma och ta hand om barnen.

Har då barnen någon gång sagt att föräldrarna arbetar för mycket?

– Nej, för vi är alltid närvarande, trots mycket jobb. Vi går om varandra jättemycket, för att någon av oss ska vara hemma när barnen är hemma. Det har också hänt att vi träffats tillsammans med barnen på flygplatsen för att byta av varandra.

Barn gungar.
Det här kan man göra utan att få betalt. Barn gungar. Bild: Stocksnap.io/Alicja Colon föräldraskap

Ge dig själv och varandra lite utrymme

Man måste vara snäll med sig själv för att klara av att både vara mamma och arbeta mycket. Man kan inte vara överallt, konstaterar Anna Bertills.

– Jag har skalat bort allt extra. Jag kan till exempel inte förvänta mig att jag ska orka träffa kompisar en lördagmorgon, efter en tung vecka.

Hon önskar att mammor och kvinnor skulle ge sig själva och varandra lite utrymme. Barnen tycker om en, fast man inte är bäst på allt.

– Det brukar uppfattas som okej om pappor jobbar mycket. När det gäller mammor och arbete borde vi kvinnor ge oss själva och varandra lite utrymme.

– Det är okej oberoende av om man väljer att jobba mycket eller litet. Vi borde kunna stötta och pusha varandra framåt. Helt enkelt ge varandra en klapp på axeln.