Hoppa till huvudinnehåll

"Jag tänker nog på parti i första hand, men inte kan jag rösta på vem som helst i det partiet"

Kvinna tittar på valreklam utomhus i Helsingfors centrum.
Kanske du kan hitta din riksdagsvalskandidat genom att studera valreklamerna? Kvinna tittar på valreklam utomhus i Helsingfors centrum. Bild: Yle / Victoria Wirén Riksdagsvalet i Finland 2019,Valaffisch,politik,utomhusreklam

Det kan vara lättare sagt än gjort att hitta en kandidat att rösta på i riksdagsvalet. Vi frågade förhandsväljarna hur de valde sin kandidat.

På söndag eftermiddag hade redan över 20 procent av de röstberättigade förhandsröstat i riksdagsvalet. Det är fler än i valet för fyra år sedan.

Men innan man tar sig till en vallokal och skriver ett kandidatnummer på röstsedeln, måste man såklart avgöra vem man röstar på.

Dörren till vallokalen i posthuset i Helsingfors centrum öppnas och stängs oavbrutet. Utanför vallokalen tar Jaakko Turunen en selfie för att uppdatera på sociala medier att han har dragit sitt demokratiska strå till stacken.

- Egentligen har jag röstat på samma person i varje val, men ibland kollar jag ifall personen fortfarande har rätt åsikter. Jag tänker nog på parti i första hand, men jag röstar inte på vem som helst i det partiet.

För att välja kandidat funderade Turunen på vad han tycker att inte står rätt till i samhället. Sen började han söka på internet efter ett parti som ville ändra på just de sakerna.

Språkfrågan viktig för många

Eva Kairisalo brukar rösta grönt men är besviken på partiet.

- Jag är ganska bekymrad över Östersjön och i synnerhet Finska viken. Det är fruktansvärt att se alla blåalger varje sommar när jag är ute i skärgården. Jag hade gärna röstat på de gröna men jag tycker inte att de gör någonting åt saken.

Den här gången var det svenska språkets ställning som avgjorde vem Kairisalo valde att rösta på. Hon vill att hennes barn och barnbarn ska ha möjlighet att bibehålla sitt språk.

- Jag kollade svenska folkpartiets kandidatlistor och sökte fram det enda namnet som var bekant från förut, förklarar hon.

Två personer står i varsitt väljarbås och röstar.
För att förhandsrösta behöver du endast ett identitetsbevis Två personer står i varsitt väljarbås och röstar. Bild: Lehtikuva val,röstningsställen,väljare,röstningsbeteende

Erfarenhet viktigt

De flesta förhandsväljare Svenska Yle talar med nämner också kandidaternas kön och ålder som en viktig faktor.

Kirsi, som inte vill ange sitt efternamn, säger att hon bara röstar på kvinnor eftersom de känns mer sympatiska, men dessutom vill hon att hennes kandidat ska ha livserfarenhet.

- Min kandidat har suttit i riksdagen tidigare och har varit framme i media rätt mycket. Jag tycker att kandidaten har varit duktig på att ta ställning i frågor som är viktiga för mig och hen har bra åsikter.

Det går att förhandsrösta fram till tisdagen, här hittar du var du kan förhandsrösta. För att förhandsrösta behöver du endast ett identitetsbevis.

Val