Hoppa till huvudinnehåll

Klimattänk sätter press på plastindustrin - fabrik i Lojo gör plast av sockerrör och gamla fisknät

Händer som håller i gröna plastpelletar ovanför ett stort fabrikskärl.
De här plastgrynen är gjorda av återvunna fisknät. Händer som håller i gröna plastpelletar ovanför ett stort fabrikskärl. Bild: Nicole Hjelt / Yle plast,Orthex,Orthex Group,kärl,råvaror,Lojo,fabrik,tillverkning,Tillverkning av plastprodukter,miljömedvetande,Pellets,händerna

I framtiden kan hela produktionen bestå av återvunnen plast och bioplast, tror Hanna Kukkonen, vid Orthex fabrik i Lojo.

Yle Västnyland träffar marknadsdirektör Hanna Kukkonen och fabrikschef Tom Ståhlberg på platsen där allt började år 1956.

- Då började grundaren Aulis Kallinen med den första maskinen i ett garage som fanns här, berättar Kukkonen om det som i dag är ett mötesrum.

Kvinna i vit tröja håller plastpelletar från ett kärl på en fabrik i handen.
Hanna Kukkonen visar hur den återvunna plasten ser ut när den kommer till fabriken. Kvinna i vit tröja håller plastpelletar från ett kärl på en fabrik i handen. Bild: Nicole Hjelt / Yle plast,Orthex,Orthex Group,kärl,råvaror,Lojo,fabrik,tillverkning,Tillverkning av plastprodukter,miljömedvetande,bioplast,Hanna Kukkonen

Mycket har förändrats sedan medlet av 50-talet, och inte minst platsindustrin. Klimatförändringen och konsumenternas ökade medvetenhet sätter krav på plasttillverkarna, och man tar fram miljövänligare produkter.

- Vi smälter plast precis som man gjorde då, men möjligheten att återvinna har förbättrats vilket ger oss många möjligheter, konstaterar Ståhlberg.

Det viktigaste är att köpa produkten enligt ändamål, använda den en lång tid och göra sig av med den på rätt plats, så att den inte hamnar i naturen― Tom Ståhlberg, Orthex

Hanna Kukkonen säger att även om det för industrin inte är någon nyhet att använda sig av återvunnen plast - det har man redan gjort i 20 år - så dyker det hela tiden upp nya möjligheter.

Till exempel har de nyligen börjat tillverka hinkar av gamla fisknät.

- De är ett stort problem i haven så det här är en möjlighet att återvinna näten, förklarar Kukkonen.

Man i blå tröja och beiga byxor står bakom en fabriksform och framför varuhyllor i en fabriksbyggnad.
Tom Ståhlberg visar formen de använder för att tillverka plastlådor. Man i blå tröja och beiga byxor står bakom en fabriksform och framför varuhyllor i en fabriksbyggnad. Bild: Nicole Hjelt / Yle plast,Orthex,Orthex Group,kärl,råvaror,Lojo,fabrik,tillverkning,Tillverkning av plastprodukter,miljömedvetande,bioplast,fabrikschef

När näten når fabriken har de redan samlats in, tvättats och granulerats på annat håll.

- De anländer som små pelletar som vi sedan smälter ner och gör till hinkar, berättar Ståhlberg.

Fabriksform för att tillverka plastkorg,
Så här ser formen ut för en traditionell plastlåda. Fabriksform för att tillverka plastkorg, Bild: Nicole Hjelt / Yle plast,Orthex,Orthex Group,kärl,råvaror,Lojo,fabrik,tillverkning,Tillverkning av plastprodukter,miljömedvetande,bioplast,form (utformning)

När det gäller användningen av återvunnen plast i produktionen är det främst de estetiska kraven som sätter spärrar.

- Plasten från livsmedelsförpackningar blir ljusgrå då man återvinner den, så det går inte att göra genomskinliga eller vita produkter av den.

Hink tillverkas på fabrik. Den vita hinken placeras upp och ner av en robot.
Vita kärl kan inte göras av återvunnen plast. Hink tillverkas på fabrik. Den vita hinken placeras upp och ner av en robot. Bild: Nicole Hjelt / Yle plast,Orthex,Orthex Group,kärl,råvaror,Lojo,fabrik,tillverkning,Tillverkning av plastprodukter,miljömedvetande,bioplast,hinkar

- Det är till exempel viktigt att förvaringslådor att är transparenta för att se vad som finns i dem, förklarar Kukkonen.

Ett annat dilemma är att återvunnen plast inte får komma i kontakt med livsmedel. En lösning är bioplast som framställs av sockerrör och träfiber från gran.

- Källan är alltså inte fossil olja, förklarar Ståhlberg.

Bioplasten kan återvinnas på samma sätt som vanlig plast.

En miljon hinkar i året

Vi tar en rundtur på fabriken i Lojo som för tillfället sysselsätter 65 personer. Plasten som lagras i stora kärl ser ut som grus eller små indianpärlor som barn brukar använda för pyssel.

- Var tjugonde sekund tillverkas en ny hink, vi gör kring en miljon per år, berättar Ståhlberg och pekar på en av de surrande robotarna.

Skärbrädor på ett rullband i en fabrik.
Skärbräden gjorda av bioplast. Bioplast tillverkas av sockerrör och gran. Skärbrädor på ett rullband i en fabrik. Bild: Nicole Hjelt / Yle plast,Orthex,Orthex Group,kärl,råvaror,Lojo,fabrik,tillverkning,Tillverkning av plastprodukter,miljömedvetande,bioplast,Skärbräda

- De produkter som är felaktiga mal vi själva på nytt och återanvänder, förklarar Kukkonen och pekar på några missfärgade badkar på fabriksgolvet.

Målet är att 20 procent av produktionen ska vara av återvunnen plast eller bioplast, men längre fram i tiden kan till och med hela produktionen vara det.

- Förhoppningsvis blir det 100 procent någon dag, men för tillfället finns det utmaningar som begränsar oss. Men jag tror att det finns lösningar och att vi en dag har en ännu större andel.

Bra för miljön och ekonomin att återvinna

Vid Plastex, Lojofabriken som har 20 år mer på nacken än sin kamrat, satsar man på bland annat sprutkannor av återvunnen plast.

- Jag uppskattar att en fjärdedel av vår produktion i dag är av återvunnet material, och vi kommer att utvidga utbudet nästa år, berättar vd Lauri Ant-Wuorinen.

Såväl bland konsumenterna som butikskedjorna så är intresset för miljövänligare alternativ stor― Lauri Ant-Wuorinen, Plastex

Han poängterar att det ökade intresset för att återvinna har många fördelar.

- Det är bra för miljön men också ekonomiskt då man inte behöver råvaror från utlandet.

Platsburkar med råmaterial staplade på varandra.
Burkar fyllda med olika råmaterial i plast. Platsburkar med råmaterial staplade på varandra. Bild: Nicole Hjelt / Yle plast,Orthex Group,kärl,råvaror,Lojo,fabrik,tillverkning,Orthex,Tillverkning av plastprodukter,miljömedvetande,bioplast

Ant-Wuorinen har märkt att intresset för miljön har stigit under de senaste åren.

- Såväl bland konsumenterna som butikskedjorna så är intresset för miljövänligare alternativ stor, säger han.

Nästa år kommer varor av bioplast också finnas i deras produktion.

"Använd länge och återvinn"

Som konsument är det viktigt att inte köpa onödiga plastartiklar eller produkter av dålig kvalitet, och att återvinna de produkter man inte använder längre, menar Tom Ståhlberg vid Orthex.

- Det viktigaste är att köpa produkten enligt ändamål, använda den en lång tid och göra sig av med den på rätt plats, så att den inte hamnar i naturen, säger Ståhlberg.

Skärbrädor på ett rullband i en fabrik.
Nytillverkade skärbrädor i plast. Skärbrädor på ett rullband i en fabrik. Bild: Nicole Hjelt / Yle plast,Orthex,Orthex Group,kärl,råvaror,Lojo,fabrik,tillverkning,Tillverkning av plastprodukter,miljömedvetande,bioplast,Skärbräda

Ant-Wuorinen är inne på samma linje.

- Köp en produkt av god kvalitet som håller länge som går att återvinna.

Plast kan återvinnas upp till tio gånger, berättar Hanna Kukkonen.

- Om du använder en produkt i tio år och återvinner den upp till tio gånger, så kan den brännas om hundra år. Då får du samma energi ur oljan som du hade fått från början, på så sätt är plast ett bra material, förklarar hon.

Ifall du har gamla plastkärl hemma som du gärna vill bli av med tipsar de om återvinningsjippot Ämpäristöteko den 5 juni där båda fabrikerna deltar. Då kan man hämta sina gamla plastprodukter direkt till fabrikerna för återvinning.

Älskade plast

Nyligen publicerat - Älskade plast