Hoppa till huvudinnehåll

Skidexperten efterlyser tillit, respekt och framför allt passion: ”Hoppas Matti Haavisto tar i tyglarna”

Glenn Lindholm vid OS i Pyeongchang.
Glenn Lindholm hoppas att chefstränaren Matti Haavisto tar kommandot över skidskutan. Glenn Lindholm vid OS i Pyeongchang. Bild: Yle Glenn Lindholm

Längdskidåkningssäsongen är så gott som över och det är dags att summera vinterns händelser. Enligt Yle Sportens expertkommentator Glenn Lindholm måste alla inom grenen dra sitt strå till stacken för att Finland ska kunna hänga med världstoppen i framtiden.

Hur skulle du summera den blåvita skidsäsongen?

– Med facit på hand kan jag konstatera att det har varit en svår säsong med finländska ögon sett. Iivo Niskanen och Krista Pärmäkoski har presterat på toppnivå men de övriga har legat steget efter.

– Den nya landslagsledningen har fört in något nytt och allt har inte satt sig. Det kan vara en orsak till att idrottarna inte har lyckats den här vintern.

Skulle du säga att de är på rätt väg?

– Åtminstone har det försökt ändra på saker och ting. Det är mycket till som måste fungera framöver för att det ska bli resultat. Jag tror att det handlar om tre saker: tillit, respekt och framför allt passion. Det här gäller på alla nivåer och fronter, det vill säga idrottarna, tränarna och servicegruppen.

När har passionen du efterlyser varit på rätt nivå?

– Jag har egentligen inte sett det den här säsongen. Vi får gå tillbaka till Reijo Jylhäs tid som chefstränare. Det var han som var den stora ledaren och sade hur man gör. Han skapade också passionen och viljan att nå framgång. Det är något som saknas just nu.

Det går inte att ändra på allt men vad borde landslagsledningen koncentrera sig mest på?

– Det är viktigt att någon håller i trådarna. Hoppas Matti Haavisto tar i tyglarna och faktiskt styr det här skeppet framåt. Linjedragningarna vad gäller träning och tävling saknas lite i hela Idrottsfinland.

Skidreferenten Leif Lampenius intervjuade Glenn Lindholm efter den sista FM-starten i Övertorneå.

Läs också