Hoppa till huvudinnehåll

Armén i Sudan ingrep mot säkerhetstjänsten - skyddar nu regeringskritiska demonstranter

Tusentals demonstranter protesterar utanför arméhögkvarteret i Khartoum för tredje dagen i rad
Tusentals demonstranter protesterar utanför arméhögkvarteret i Khartoum för tredje dagen i rad Bild: EPA-EFE/STRINGER Sudan,Khartoum

De massiva regeringskritiska protesterna i Sudan fortsätter för tredje dagen i rad i huvudstaden Khartoum.

Tusentals demonstranter som protesterar mot regeringen har slagit läger vid arméhögkvarteret, där soldater har skyddat dem för säkerhetstjänstens attacker.

Armén har satt upp barrikader kring högkvarteret där demonstranter kräver att den långvariga presidenten Omar al-Bashir avgår omedelbart.

Agenter från presidentens säkerhetstjänst samt kravallpoliser angrep demonstranterna tidigt på måndag morgon, bland annat med tårgasgranater, då soldater skyndade till undsättning och drev bort angriparna.

Det har gett upphov till spekulationer om att det har uppstått en allvarlig spricka mellan armén och den hårt trängda presidenten.

- Armen skyddar oss. Ett folk, en armé, jublade en demonstrant som inte ville uppge sitt namn.

Inga problem enligt regeringen

Regeringens talesman, informationsminister Hassan Ismail avvisade ändå ögonvittnesskildringarna och journalisternas rapporter om vad som är på gång i Khartoum.

- Folkmassan utanför generalstaben har drivits bort på ett sätt som inte ledde till några offer, hävdade ministern.

- Säkerhetsstyrkorna arbetar harmoniskt tillsammans med en positiv energi, tillade talesmannen.

Internationella brottmålsdomstolen ICC uppmanar Sydafrika att gripa Sudans president Omar al-Bashir.
Den hårt trängda presidenten Omar al-Bashir säger att konflikten måste lösas genom val. Internationella brottmålsdomstolen ICC uppmanar Sydafrika att gripa Sudans president Omar al-Bashir. Bild: EPA/AHMED YOSRI icc

Protesterna i Sudan började i december och de har sakta men säkert vuxit och spridits över hela landet. Demonstrationerna utlöstes av den ekonomiska nedgången som har förvärrats av långvariga amerikanska sanktioner

Problemen förvärras också av att det oljerika Sydsudan bröt sig ur Sudan och blev självständigt år 2011.

Tar modell av Algeriet

Demonstranterna har under de senaste veckorna vänt sig allt mer mot president Bashir, en ex-general som grep makten i en militärkupp år 1989.

Bashir är också internationellt efterlyst, misstänkt för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten i provinsen Darfur.

Demonstranterna har uppmuntrats av de massiva protesterna i Algeriet som förra veckan ledde till att landets långvariga president Abdelaziz Bouteflika tvingades avgå.

Bashir har medgett att demonstranterna har legitima krav, men han hävdar att konflikten bör lösas demokratiskt genom val.

Demonstranterna nöjer sig inte med det utan de hoppas att armén stöder dem, precis som i Algeriet.

Källor:AFP, Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes