Hoppa till huvudinnehåll

Farlig vårkombo på vägarna – sommarhastigheterna är här, men samtidigt gör vintern comeback

Travgatan i Vasa, lördag eftermiddag 02.03.13
Vintern har inte gett upp. Travgatan i Vasa, lördag eftermiddag 02.03.13 Bild: Yle/ Rolf Granqvist snöstormar,snöstorm

Under den här veckan tas sommarhastigheter i bruk runtom i landet, berättar Trafikledsverket. Det gäller ändå att se upp i trafiken eftersom meteorologerna utlovar snö och slask.

På motorvägarna höjs hastighetsbegränsningen från 100 till 120 kilometer i timmen och på landsvägar från 80 till 100 kilometer i timmen.

NTM-centralerna granskar vägarnas skick innan hastighetsbegränsningarna ändrar. Varje vinter försämras ofta somliga vägars skick och därför är det inte en garanti att sommarhastigheterna tas i bruk på alla vägar.

Än är det inte vår

De senaste dagarna har vi fått njuta av härligt och rekordvarmt vårväder, men vintern gör sig påmind med köldgrader och snö på flera håll den här veckan.

Nederbörden leder till dåligt väglag, på sina håll till och med mycket dåligt väglag, i så gott som hela södra och mellersta Finland.

– Från måndag till onsdag är det eländigt och regnigt. Efter det blir det kallare, säger Yles meterolog Matti Huutonen.

Enligt Meteorologiska institutet är väglaget dåligt i mellersta Finland, Norra Österbotten och Kajanaland under måndagen på grund av snö eller snöblandat regn och snöyra.

Regn eller blötsnö förekommer på dagen på många håll också i landets södra delar. Mot kvällen övergår nederbörden allt mer till snö.

Natten mellan måndag och tisdag blir väglaget dåligt och i kusttrakterna från södra och sydvästra Finland ända upp till Mellersta Österbotten på grund av snöfall eller snöblandat regn.

På somliga ställen kan vinden bryta ut i storm.

– Väglaget är inte bara dåligt, utan mycket dåligt, skriver Huutonen på Twitter.

Väderkartan är full av varningar och ett lågtryck gör att det blåser och känns kallare än vanligt.

Meteorologiska institutet rekommenderar att man avvaktar med att byta till sommardäck.

Källor: Yle, STT