Hoppa till huvudinnehåll

Hakala skadad efter otäck smäll – chefstränaren bara halvnöjd med storsegern: ”Sista perioden var all right”

Sanni Hakala ligger på isen.
Sanni Hakala skadade sig efter att ha krockat med Kaleigh Quennec. Sanni Hakala ligger på isen. Bild: Emil Hansson Sanni Hakala,Finlands damlandslag i ishockey,Dam-VM i ishockey 2019

Chefstränaren Pasi Mustonen var inte imponerad av Finlands försvarsspel mot Schweiz. Sanni Hakala åkte på en hård smäll och det är oklart om hon kan spela mot Kanada i morgon.

Finland slog Schweiz med 6–2 men chefstränaren Mustonen skuttade inte av glädje efter att turneringens andra seger var bärgad.

– Det känns lite tudelat. Första hälften av matchen spelade vi ofokuserat men förbättrade i andra halvan. Sista perioden var all right.

Det var framförallt i den egna zonen som Mustonen såg brister.

– Vi försvarade inte bra. Imorgon måste vi göra det bättre då vi möter Kanada.

Första kedjan får ändå ett bra betyg av chefstränare. Trion Riikka Sallinen, Michelle Karvinen och Susanna Tapani hade inte lyckats göra mål i turneringens två första matcher, men idag blev det sammanlagt tre.

– Första kedjan levererade och avgjorde matchen.

Mustonen kunde ännu inte säga något om Sanni Hakalas tillstånd. Hakala åkte på en otäck smäll i den tredje perioden då hon krockade med Kaleigh Quennec.

Spelarnas huvuden krockade och båda blev liggande på isen i ett par minuter efter den hårda smällen.

– Läkarna meddelar då det finns något att berätta, sade Mustonen.

Sanni Hakala.
Hakala återvände inte till isen efter smällen. Sanni Hakala. Bild: Emil Hansson ishockey,Finlands damlandslag i ishockey,Sanni Hakala

Rätlinjighet nyckeln till fullträffarna

Tapani som stod för poängen 1+1 och tyckte att det kändes skönt att få i gång målskyttet med första kedjan.

– Vi snackade tillsammans om att spela mer rätlinjigt och inte passa för mycket. Vi är alla sådana som tycker om att passa, men i dag bestämde vi oss för att köra mer mot mål.

– Det var en bra seger, många levererade vilket är viktigt, sade Tapani.

Kedjekamraten Karvinen var matchens effektivaste spelare med två mål och en assist. Hon om någon är en spelare som förväntas producera, och nu blev det äntligen resultat.

– Det känns så klart jättebra. Som alltid är det viktigast att vinna men det är extra skönt när man känner att man kan bidra, sade Karvinen.

Eveliina Suonpää.
Eveliina Suonpää stoppade 15 skott. Eveliina Suonpää. Bild: Emil Hansson Eveliina Suonpää,ishockey,Finlands damlandslag i ishockey

Eveliina Suonpää vikarierade mellan stolparna då Noora Räty fick en vilodag innan tisdagens match mot Kanada. Karvinen ger en tumme upp åt Suonpääs instats.

– Hon gjorde jättebra i dag. Hon räddade oss lite i första tycker jag. Det var bra att få henne in i turneringen, vi kommer att behöva två målvakter.

Matchen mot Kanada blir Finlands sista i gruppspelet, efter det väntar elimineringsomgångarna. Så här långt har Finland samlat två segrar och en förlust.

– Det blir en utmaning som alltid men vi är taggade och har bra självförtroende. Vi kan utmana dem och förhoppningsvis vinna matchen, avslutar Karvinen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport