Hoppa till huvudinnehåll

"Inte då jag står vid rodret" - nya Ekenäsrektorn vill komma åt osakligt bemötande i skolan

Ekenäs gymnasium
Det behövs respekt, öppenhet och diskussion också vid Ekenäs gymnasium. Ekenäs gymnasium Bild: yle/Petra Thilman bildning,studerande

Tidningsinläggen som berör osakligt bemötande vid Ekenäs högstadieskola och gymnasium oroar Johan Nilsson, ny rektor för Ekenäs gymnasium.

Stämningen beskrivs som respektlös och att lärare utövar makt och kränker elever.

Han tycker att det är oroande att skribenterna går ut med uppgifter på det här sättet i tidningarna.

En man med skägg iklädd i mörkblå tröja sitter på sitt kontor.
Nyvalda rektorn Johan Nilsson har arbetat som studiehandledare vid Hangö gymnasium och Hangö högstadium. En man med skägg iklädd i mörkblå tröja sitter på sitt kontor. Bild: Emma Ojala / Yle man,skolor,studiehandledare,utbildning,Hangö,hangö gymnasium

- Det är säkert inte helt grundlösa påståenden som det är fråga om. Det kan mycket väl finnas just såna problem som här beskrivs.

Respekt istället för trakassarier

Ida Burgmann skriver i sitt inlägg God trivsel i skolan är årets största skämt i HBL den 1.4 om hur hon och andra gymnasiestuderande har behandlats illa av lärare utan att rektor tog tag i saken. Hon efterlyser respekt istället för trakasserier.

- Jag ska inte behöva vara nervös för att markera på en lektion, eftersom min kompetens för kursen tidigare blivit ifrågasatt. Jag ska inte heller behöva ta en omväg i korridoren, för att undvika ett pinsamt möte med en lärare som nyss hånat mig framför hela klassen.

Anna Lindholm tar upp tråden i sitt inlägg Min plågoande fortsätter som lärare efter 20 år - Hur arbetar skolorna i Ekenäs med läroplanernas värdegrund? i HBL den 7.4 och frågar sig varför värdegrundsarbetet ofta saknas i Ekenäs. Hon hävdar att skolorna har fastnat i ett systemfel när det gäller elevsynen. Lindholm är själv gymnasielärare i dag.

För fyra år sedan vände hon och en grupp tidigare elever sig till utbildningsledningen i Raseborg och frågade hur högstadieskolan arbetar med värdegrunden, utan att få svar.

I sin insändare riktar Anna Lindholm en öppen fråga till stadens bildningsdirektören Tina Nordman och undervisningschefen Elisabet Ehrstedt.

- Vad gör de för att elever och lärare ska få en trygg och lärorik arbetsplats? Hur agerar de de gånger då värdegrundsarbetet uppenbarligen har havererat?

Vill ha öppen en diskussion

- Jag är en person som tycker att man öppet ska diskutera problem och absolut också försöka lösa dem på bästa möjliga vis. Det här tror jag att man gör genom att ha en bra diskussion alla sinsemellan, säger Johan Nilsson.

Det är viktigt att studerande ska få bli hörda och synas på ett ärligt och bra sätt.

- Om det faktiskt förekommer såna här problem som nu har beskrivits så är det nånting som jag vill jobba för att inte ska finnas då jag står vid rodret i gymnasiet, understryker Nilsson.

Man hoppas ju i såna här fall att det skulle handla om missförstånd men det behöver ju inte alltid göra det― Johan Nilsson, nyvald rektor

Konkret handlar det om att diskutera och på det sättet reda ut och se var problemet ligger och hitta en konstruktiv lösning på det, menar han.

- Man hoppas ju i såna här fall att det skulle handla om missförstånd men det behöver ju inte alltid göra det. Det kan ligga bakomliggande saker som till exempel bottnar i personkemi eller liknande.

Förtroende också i stor skola

Johan Nilsson påminner om att det i en skola finns massor med människor samlade på ett och samma ställe och alla kommer inte lika bra överens.

- Men samtidigt måste man kunna visa respekt och förtroende för varandra och lita på varandra, oberoende av hur det annars känns, säger han.

Johan Nilsson har arbetat som studiehandledare vid Hangö gymnasium och Hangö högstadium.

Sedan år 2008 har han också fungerat som vice rektor vid Hangö gymnasium med ansvar för bland annat kursplanering och schemaläggning.

Artikeln är baserad på en intervju med Johan Nilsson som redaktör Sebastian Dahlström har gjort.