Hoppa till huvudinnehåll

Kaos i volleybollförbundet – nu stack administrativa chefen: ”Toppkunnandet har försvunnit”

Volleyboll
Volleyboll Bild: EPA/GREGOR FISCHER volleyboll,volleyboll

Läget i volleybollförbundet är stökigt. Först kom nyheten om att chefstränaren Tuomas Sammelvuo går över till Ryssland, sedan avskedades förbundets vd Keijo Säilynoja, och nu har administrativa chefen Jaana Laurila sagt upp sig.

Det har hänt mycket inom volleybollförbundet under den senaste tiden. Läget verkar kaotiskt då en ledare efter den andra har lämnat förbundet.

Tuomas Sammelvuo som ledde landslaget framgångsrikt i flera år fick jobb som Rysslands nya landslagslots. Rekryteringen av en ny tränare har gått trögt och processen är fortfarande på hälft.

Förbundets vd Keijo Säilynoja avskedades i slutet av mars, efter det sade vice vd:n Päivi Harri upp sig, och nu har administrativa chefen Jaana Laurila berättat att också hon har fått nog.

Enligt Laurila handlar beslutet att säga upp sig om att de övriga nyckelaktörerna har lämnat förbundet.

– Teamet har splittrats och toppkunnandet har försvunnit. Jag upplever att jag saknar förutsättningar att sköta mitt jobb på den nivån som krävs för att vara framgångsrik i internationell toppidrott, förklarar Laurila till Yle Urheilu.

– Säilynoja och Harri var viktiga stöttepelare. Så klart deras beslut påverkade mitt.

Laurila menar ändå att Sammelvuos kontrakt med Ryssland inte direkt påverkade hennes beslut, men hon är missnöjd med att rekryteringen av en ny chefstränare inte har skötts bättre.

– Jag är oerhört glad och stolt över Sammelvuos karriärutveckling, att han går påverkade inte mitt val. Men visst hade jag hoppats att processen med att hitta en ny chefstränare skulle ha gått snabbare och proffsigare.

Tuomas Sammelvuo.
Tuomas Sammelvuo har tränat Finland sedan 2013. Tuomas Sammelvuo. Bild: Matti Raivio/All Over Press Tuomas Sammelvuo

I förbundet har Laurila ansvarat för både volleybollens och beachvolleyns seniorlandslag, deras budget, läger och program. Hon har också fungerat som herrlandslagets lagledare.

Finland har under de senaste två årtiondena tagit stora kliv uppåt i den internationella volleybollshierarkin. Laurila önskar att förbundet lyckas reda ut den stökiga situationen så snabbt som möjligt.

– Jag hoppas att framgångssagan får fortsättning. Det kräver att organisationen, rollerna och ansvarsområdena sätts i sådant skick att alla har förutsättningar att orka och lyckas.

– Under nuvarande omständigheter skulle jag ha måstat ge upp mina egna principer för att ha kunnat fortsätta, avslutar Laurila.