Hoppa till huvudinnehåll

Marit Lindqvist tilldelas Mikael Lybeck-priset 2019

Marit Lindqvist
Marit Lindqvist Bild: Yle/Pauli Boström marit lindqvist

Svenska Yles kulturredaktör Marit Lindqvist belönas för sin ambitiösa bevakning och sin stora kompetens inom litteraturområdet. “En länk till såväl det finländska som det nordiska” lyder motiveringen.

"Jag är djupt berörd och tacksam, och jag ser det som en stor erkänsla för det arbete jag gjort och gör för den finlandssvenska litteraturen", säger Marit Lindqvist.

Priset offentliggjordes lördagen den 6 april på Finlands svenska författareförenings årsmöte i Helsingfors.

I sin prismotivering betonar FSF att Marit Lindqvist, genom sina omfattande insatser som redaktör, kritiker och forskare, på ett synnerligen värdefullt sätt bidragit till att synliggöra och främja litteraturen, inte minst den finlandssvenska.

"Lindqvist radioprogram och recensioner av nyutkomna böcker signalerar utöver engagemang och kompetens också omsorg om litteraturens sammanhang. Ett kretslopp där seriös och uppmärksam kulturjournalistik är ett omistligt inslag", skriver FSF.

I motiveringen uppmärksammas även att Lindqvist fungerat som en länk till såväl den finska som den nordiska bokvärlden genom sin ambitiösa bevakning av Nordiska rådets litteraturpris och sitt långvariga medlemskap i juryn för Yles lyrikpris 'Den dansande björnen'.

Yles lyrikpris har delats ut sedan år 1994. Priset är unikt eftersom det, som enda pris, årligen belönar ett lyrikverk som utkommit i Finland. Lindqvist har fungerat som jurymedlem i tolv år.