Hoppa till huvudinnehåll

Ministerbyte igen i USA: Dags att gå för säkerhetsministern

Trump och Nielsen i vad som verkar vara intensivt  samtal, lutade mot varandra vid konferensbord
Det har varit spänt redan länge mellan Trump och Nielsen, här i samtal i februari. Trump och Nielsen i vad som verkar vara intensivt samtal, lutade mot varandra vid konferensbord Bild: EPA-EFE Donald Trump,Kirstjen Nielsen,USA:s federala regering,USA:s inrikessäkerhetsdepartement

USA säkerhetsminister Kirstjen Nielsen har avgått. Hon fick ta ansvaret för immigrationen till USA som har ökat kraftigt, i motsats till president Donald Trumps politiska löften. Nu väntar många på en ännu hårdare politik vid gränsen.

Kirstjen Nielsen blev minister i december 2017. Före det jobbade hon i ministeriet för inrikes säkerhet och i Vita huset som John Kellys handplockade biträdande stabschef.

Trump gav sitt besked på Twitter på söndag eftermiddag lokal tid.

Också Kirstjen Nielsen har twittrat och tackat personalen vid gränserna för det tuffa jobbet. Hon publicerar också det avskedsbrev som hon lämnade in efter mötet med president Trump.

Enligt nyhetsbyrån AP visste hon inte om Trump ville avskeda henne eller be henne söka avsked. Det blev att söka avsked.

Nielsens avskedsansökan innehåller inte de vanliga hyllningarna av president Trumps ledarskap. Men trots rykten om hård oenighet mellan Nielsen och president Trump finns inte heller någon kritik av varken Trump eller hans önskemål om en hård politik.

Viktig minister, och en av få kvinnor

Kirstjen Nielsen har betraktats som en av regeringens viktigaste ministrar. Hon har ansvarat för inrikessäkerheten, bland annat migration och gränskontroll, men också naturkatastroferna och räddningsarbetet.

Ministeriet har över 240 000 anställda och en årsbudget på 40 miljarder dollar. Nielsens drygt ett år långa period som minister betecknas som tumultartad i New York Times.

Under hennes tid har man förverkligat en separationspolitik som har fått hård kritik och ifrågasatts juridiskt. Tusentals barn har skilts från sina odokumenterade föräldrar vid gränsen från Mexiko, för att familjerna tog sig över gränsen illegalt.

Ett organisatoriskt kaos har gjort att myndigheterna inte har haft möjlighet att hitta och återförena alla barn till sina föräldrar. Separationerna har numera upphört.

Trump och Nielsen vid gränsen mot Mexiko, välkomstceremoni med bland annat ridande gränsbevakare.
Välkomstceremoni för Trump vid Calexico-gränsen mot Mexiko Trump och Nielsen vid gränsen mot Mexiko, välkomstceremoni med bland annat ridande gränsbevakare. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump,Calexico,gräns,Kirstjen Nielsen

Fredagens gränsträff blev droppen?

Enligt New York Times har presidenten varit rasande över att inflödet av flyktingar och illegala invandrare ökat under hans tid som president.

Han har krävt hårdare lagar, men också hårdare tolkningar av nuvarande immigrationslagstiftning, som minister Nielsen vägrat förverkliga.

Presidenten och säkerhetsministern besökte Calexico vid gränsen mot Mexiko i fredags. Vid en presskonferensens uttalade sig presidenten bombastisk om att det inte finns plats för fler flyktingar i USA.

– Systemet är fullt – då kan man inte göra något annat än säga: Ledsen det är fullsatt, vi kan inte ta emot fler, vänd om. Vårt land är fullsatt, regionen är full, sektorn är full, området är fullt...

Två poliser ur gränsbevakningen vdi gränsmuren mot Mexiko. Den är fyra gånger högre än de.
Gränsstaket i Calexico mot Mexiko. Två poliser ur gränsbevakningen vdi gränsmuren mot Mexiko. Den är fyra gånger högre än de. Bild: Bengt Östling/Yle gräns,Staket,USA,Mexiko,Calexico,United States Border Patrol

Hårdare politik att vänta

Uttalandet av president Trump har fått hård kritik från demokraterna och andra som påminner om USAs historia som invandrarland genom tiderna.

Kirstjen Nielsen gav intervjuer som var betydligt mjukare i samband med gränsbesöket.

Ny tf minister för inrikessäkerhet blir Kevin McAleenan. Han är nu chef för USA:s myndighet för tull- och gränsbevakning.

Ministerbytet väntas medföra en ny och hårdare gränspolitik. Observatörer i Washington antar att presidenten nu ville ha en tuffare representant för lag och ordning.

Också andra ledande migrationspolitiker i Vita huset sägs ha krävt mer ”kreativa åtgärder för att säkra gränserna”.

Källor: New York Times, AP