Hoppa till huvudinnehåll

Politiker vill ta upp beslut att välja engelska framom svenska i Vasaskolor: "Det ser märkligt ut"

Nils-Johan Englund utanför Yle i Vasa.
Nils-Johan Englund vill att hela Vasa har samma linje. Nils-Johan Englund utanför Yle i Vasa. Bild: Yle/Kati Enkvist. Englund,nils-johan englund

Beslutet att välja engelska framom svenska i finskspråkiga skolor i Vasa har väckt kritik. Nu tar nämnden för utbildning och fostran över ärendet.

- Det är flera medlemmar som har tagit kontakt och velat att vi tar över ärendet. Jag vill också själv gärna diskutera det vidare, säger ordförande Linnea West (SDP).

Hon påpekar att hon inte har en klar åsikt i frågan ännu.

- Jag har en skyldighet att lyssna på medlemmarna som vill ta upp det här och det är viktigt att det diskuteras.

Nämnden tar upp frågan på sitt nästa möte 24.4.

Linnea West.
Linnea West. Linnea West. Bild: Yle/Elina Kaakinen polisen,linnea west

Finska sektionen var enhällig

Det var i onsdags som den finskspråkiga sektionen enhälligt valde att barn i de finskspråkiga skolorna ska läsa engelska i stället för svenska som första främmande språk.

Ordförande Laura Linna-Välimäki (Saml) sade då att det fanns två huvudsakliga motiveringar till beslutet.

- Vi valde engelska för att det är första språket som man börjar undervisa i majoriteten av skolorna i Finland.

Sektionen var enig om att det är enklare om det är samma språk också för de familjer som flyttar från andra orter till Vasa.

Dessutom har de finskspråkiga skolorna större beredskap av lärare som kan undervisa i engelska än i svenska.

elev med bok i skolklass
Arkivbild. elev med bok i skolklass Bild: Yle/Monica Slotte Lojo,svenska,finska,Svenskundervisning,lågstadiet,på främmande språk,skolor (läroinrättningar)

"Det ser märkligt ut"

Nils-Johan Englund (SDP) är en av de politiker som vill att nämnden för utbildning och fostran tar över ärendet av sektionen.

- Samma linje borde gälla i hela Vasa som tvåspråkig stad. Det ser märkligt ut om elever i svenskspråkiga skolor läser finska från ettan medan finskspråkiga läser engelska i stället.

Från och med läsåret 2020-21 börjar alla elever i landet att inleda studier i det första främmande språket redan under det första läsåret. Kommunerna väljer själva vilket språk som ska vara A1-språk.

I till exempel Jakobstad beslöt man tidigare i år att svenskan ska bli A1-språk i de finska skolorna från och med läsåret 2020.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten