Hoppa till huvudinnehåll

SDP:s kandidater i Östnyland stöder kärnkraften i Lovisa och säger nej till mera privat äldreomsorg

en vårdare håller en klient i handen.
Arkivbild. en vårdare håller en klient i handen. Bild: Mostphotos / Arne Trautmann äldre,äldreomsorg,ålderdomshem,äldreservice,vårdare,anhöriga

Inför riksdagsvalet presenterar Yle Östnyland de nio etablerade partiernas riksdagskandidater från den del av regionen vi bevakar. Turen har nu kommit till SDP.

I Nylands valkrets ställer partiet upp med 36 kandidater och av dem kommer tre från Östnyland: Anette Karlsson och Sami Ryynänen från Borgå och Daniel Hannus från Lovisa.

Anette Karlsson är fullmäktige- och stadsstyrelseledamot i Borgå och jobbar som riksdagsassistent.

Sami Ryynänen innehar posten som huvudförtroendeman på Neste i Sköldvik medan Daniel Hannus sköter samma uppgift på Viessmann i Borgå.

Alla tre har svarat på frågorna i Yles valkompass.

SDP:s ballong.
SDP:s ballong. Bild: Yle/ Nora Engström SDP,Finlands Socialdemokratiska Parti (SDP),politik,parti

När det gäller framtiden för Lovisa kärnkraftverk är de alla helt av samma åsikt som påståendet i valkompassen: Lovisa kärnkraftverk bör få fortsatt driftstillstånd efter 2030.

För Yle Östnyland motiverar Sami Ryynänen sitt stöd för fortsatt driftstillstånd med behovet av billig baskraft för industrin.

- Samtidigt måste vi hitta nya alternativa energiformer, men de måste vara vettiga. De hundratals miljoner som nu sätts på vindkraft skulle kunna användas bättre, säger Sami Ryynänen.

När det gäller slutförvaringen av kärnbränsle är han mån om att betona vikten av säkra anläggningar.

- Riskerna är förstås enorma med slutförvaringen om någonting allvarligt inträffar, säger han. Därför måste slutförvaringsanläggningen vara säkert byggd.

Vi har redan fått erfara hur det kan bli som värst

Också när det gäller äldreomsorgen i privata händer är trion enig i sina ståndpunkter. Alla tre håller inte alls med valkompassens påstående: Äldreomsorgen borde i högre grad utlokaliseras till privata aktörer.

- Vi har redan fått erfara hur det kan bli som värst då vården styrs av affärsintressen, säger Sami Ryynänen. Ska vinsten maximeras går det lätt fel på kundernas bekostnad.

- Vi måste garantera att de äldre i framtiden får en god vård och tas väl om hand, säger han.

Kahdenkymmenen senti kolikoita pinossa.
Kahdenkymmenen senti kolikoita pinossa. Bild: Henrietta Hassinen / Yle euro,mynt,pengar,kontanter,valutakurser,valutamarknaden,förmögenhet,fattigdom,relativ fattigdom,utkomst,utkomststöd,eurocent,cent

I valkompassen tar kandidaterna också ställning till följande påstående: När man balanserar statens utgifter och inkomster, ska man hellre minska utgifterna än höja skatterna.

Här splittras svaren lite. Daniel Hannus och Anette Karlsson är delvis av annan åsikt medan Sami Ryynänen är helt av annan åsikt.

I valkompassen motiverar Anette Karlsson sin ståndpunkt bland annat så här:

Den offentliga ekonomin borde stärkas i första hand genom att täta skattebasen, så att tyngdpunkten i beskattningen förflyttas till att mera beskatta egendom och kapitalinkomster. Progressiviteten är en viktig del av ett rättvist skattesystem.

Daniel Hannus vill få stopp på skatteflykten:

Vi har redan skurit ner för mycket. Nu behöver vi inkludera alla och tvinga även dem, som nu har undvikit skatter, att göra sin andel.

Så här gjorde vi

I februari skickade vi e-post till de 9 etablerade riksdagspartierna och bad dem rekommendera 1-3 riksdagsvalskandidater som talar svenska.

Partierna fick själva ställa kandidaterna i prioritetsordning. Vår önskan var att kandidaterna i fråga skulle bo i någon av de kommuner som Yle Östnyland bevakar, alltså Sibbo, Borgå, Lovisa, Lappträsk, Mörskom eller Pyttis.

Om partierna inte hade svensktalande kandidater i de kommunerna fick de i stället rekommendera finskspråkiga kandidater.

Yle Östnyland presenterar i tur och ordning de 9 etablerade partiernas östnyländska kandidater utgående från hur de har svarat på frågor i valkompassen. Varje parti presenteras enskilt både på webben och i radio.

Utöver det här ordnar vi två östnyländska valdebatter i radio med svensktalande kandidater. En sammanfattning av debatterna landar också på webben.