Hoppa till huvudinnehåll

Svårt att sia om valutgången i Vasa valkrets – mycket är öppet, valkvällen blir spännande

Claus Stolpe.
Statsvetare Claus Stolpe. Claus Stolpe. Bild: Yle/Rolf Granqvist Claus Stolpe

I dag är det dags för val och mycket tyder på en spännande kväll. Partiernas understöd har varierat i gallupundersökningarna men det behöver inte spegla läget i enskilda valkretsar.

Här hittar du statsvetare Claus Stolpes analys av läget en vecka innan valet.

För två veckor sen publicerade vi en intervju med statsvetaren Claus Stolpe vid Åbo Akademi i Vasa, där vi gick igenom läget, parti för parti i Vasa valkrets. Sedan dess har mycket hänt, både på det nationella planet och i Vasa valkrets.

Blir det "jytky" också i Vasa valkrets?

Den stora förändringen på riksplanet är att Sannfinländarna karpat upp sig ordentligt i de senaste gallupundersökningarna.

I Yles mätning som publicerades för en dryg vecka sen hade Sannfinländarna avancerat till tredje största parti med ett väljarunderstöd på 15,1 procent.

Nästan lika stora som Samlingspartiet (15,8 procent) och större än Centern (14,4 procent).

Yles partimätning mars/2019 i grafikform.
Yles partimätning/mars 2019 Yles partimätning mars/2019 i grafikform. Bild: Yle partier,Grafik,väljarstöd för partier,partimätning
Grafik om Vasa valkrets.
Grafik om Vasa valkrets. Bild: YLE val

- Sannfinländarna går framåt och de traditionella statsbärande partierna backar. Men det är oklart vilket utslaget blir i de olika valkretsarna. Den trend som gäller i landet i stort behöver inte alltid ge utslag i en enskild valkrets, säger Claus Stolpe.

Centern: sannolikt fem

Centern är av tradition det största partiet i valkretsen och i valet 2015 fick Centern in fem ledamöter från Vasa valkrets.

Claus Stolpe tror att Centern har goda chanser att hålla de fem mandaten, trots att partiet backar i opinionsmätningarna.

I valet 2015 var Centern närmare ett sjätte mandat än att bara få in fyra.

Dessutom ställer alla de fem nuvarande ledamöterna (Antti Kurvinen, Tuomo Puumala, Mika Lintilä, Mikko Savola, Lasse Hautala) upp för omval och den främsta utmanaren (Pasi Kivisaari) kör en aktiv och synlig kampanj.

Antti Kurvinen, riksdagsledamot
Antti Kurvinen valdes in i riksdagen 2015. Antti Kurvinen, riksdagsledamot Bild: pressbild kurvinen

- De har marginalerna på sin sida och dessutom en bra laguppställning, säger Stolpe.

Därtill är landskapen Södra Österbotten och Mellersta Österbotten traditionellt väldigt starka Centerfästen.

SFP: Troligen fyra, två säkra

Näst största parti i valkretsen är Svenska Folkpartiet med tre mandat. I valet 2015 backade SFP från fyra till tre mandat i Vasa valkrets och siktet är nu inställt på att återta det fjärde mandatet.

Valperioden har annars också varit omvälvande för SFP. "Det eviga regeringspartiet" har för första gången sedan 1979 varit i opposition - vilket kan ha positiv inverkan på resultatet i det nu stundande valet.

Porträttbild av Vörås kommundirektör Mikko Ollikainen. Bilden är tagen utanför Vörå kommungård med ett kort skärpedjup.
Mikko Ollikainen (SFP) Porträttbild av Vörås kommundirektör Mikko Ollikainen. Bilden är tagen utanför Vörå kommungård med ett kort skärpedjup. Bild: Yle / Jonny Smeds vörå kommun,Vörå,Österbotten

För SFP är marginalerna rätt små. I valet 2015 hamnade Mikko Ollikainen (SFP) precis utanför riksdagen och Maria Tolppanen (Sannf, senare SDP) knep den sista platsen i valkretsen.

- Alltid när SFP får in fyra mandat är marginalerna små. Men de kan absolut dra nytta av att inte ha suttit i den här regeringen, som ju har varit rätt utskälld och dessutom avgick en månad före valet, säger Stolpe.

Anna-Maja Henriksson och Joakim Strand tog båda över 10 000 röster i valet 2015 och torde kunna betraktas som säkra återval. Mats Nylund ställer däremot inte upp för omval vilket lämnar fältet öppet för andra kandidater.

SFP:s Mats Nylund vid sin favorittavla föreställande en anka en vacker sommardag. Tavlan är målad av Kaj Stenvall
Mats Nylund lämnar riksdagen. SFP:s Mats Nylund vid sin favorittavla föreställande en anka en vacker sommardag. Tavlan är målad av Kaj Stenvall Bild: Yle/Kristofer Andersson Mats Nylund,Svenska folkpartiet i Finland,Svenska lantbruksproducenternas centralförbund,Finlands riksdag,Riksdagshuset (Finland),Kaj Stenvall

- Lantbrukskretsarna har varit oerhört skickliga på att koncentrera sina röster till en kandidat, det har varit Håkan Malm, Nils-Anders Granvik och nu de senaste valen Mats Nylund. Hur det går den här gången är mer öppet för nu finns det två bondekandidater som konkurrerar om rösterna, säger Claus Stolpe.

Han syftar på Niklas Sjöskog och Anders Norrback.

- Och visst, Christoffer Ingo har en liknande bakgrund, men får kanske ändå i första hand ses som en ungdomskandidat, säger Stolpe.

Stolpe poängterar ändå att "bondekandidaten" inte kan förlita sig på enbart böndernas röster, utan måste appellera till landsbygden överlag. Här kommer också Mikko Ollikainen in i spelet.

- Ollikainen var fem före att bli invald förra gången. Nu har han tagit tjänstledigt från sitt kommundirektörsjobb för att bedriva kampanj. Det visar hur seriöst han tar sin kandidatur, säger Stolpe.

Joakim Strand (SFP).
Joakim Strand (SFP). Joakim Strand (SFP). Bild: Yle/Jonas Mastosalo Joakim Strand,Svenska folkpartiet i Finland,SFP,Vasa,riksdagsval,Österbotten

Får SFP fyra mandat är det möjligt att den fjärde kommer in med ett rätt litet personligt röstetal.

- Om vi utgår från att Henriksson och Strand ligger på ungefär samma nivå som förr och landsbygdskandidaten samlar en del röster så kan den fjärde också vara en joker av något slag, säger Stolpe.

Samlingspartiet: Risikko favorit, vem blir tvåa?

Samlingspartiets representanter i Vasa valkrets heter Paula Risikko och Susanna Koski.

Risikko har en stor del av valperioden fungerat som riksdagens talman och förknippas därmed kanske inte lika starkt med regeringen och regerings politik. Också i övrigt betraktas Risikkos återval som säkert.

Paula Risikko eduskunnan tiedotustilaisuudessa.
Paula Risikko (Saml) Paula Risikko eduskunnan tiedotustilaisuudessa. Bild: Nella Nuora / Yle Paula Risikko,riksdagens talmän

- Hon är en av de som kan få flest personliga röster i valkretsen, säger Stolpe.

Susanna Koski däremot kan inte betraktas som säker trots att hon ställer upp för omval.

Inför det här valet kan hon närmast betraktas som en av fem starka Vasa-kandidater för Samlingspartiet. Utöver Koski är det Toni Viljanmaa, Tommi Mäki, Marko Heinonen och Katja Rajala.

- De riskerar nog lägga krokben för varandra. Det finns ingen förhandsfavorit, varför rösterna kommer att spridas ganska ordentligt, tror Stolpe.

Att Samlingspartiet skulle få in tre ledamöter från valkretsen är osannolikt enligt Stolpe.

- Det gör det i praktiken svårare för Samlingspartiet att få in någon av Vasakandidaterna. Om de lite taktikerar på annat håll i valkretsen så har de goda chanser att ta den andra platsen, säger Stolpe.

SDP: Två, kanske tre mandat

Socialdemokraterna fick i valet 2015 två platser från Vasa valkrets, det var valkretsens röstdrottning Jutta Urpilainen samt Harry Wallin.

Urpilainen har hållit låg profil under den gånga valperioden och Wallin ställer inte upp för omval.

- Urpilainen torde nog dra mest röster av socialdemokraterna i valkretsen, så hon kan nog räkna med återval. Wallins röster är mer svårtippade, säger Stolpe.

Matias Mäkynen (SDP).
Matias Mäkynen (SDP) Matias Mäkynen (SDP). Bild: Yle/Jonas Mastosalo Matias Mäkynen,Finlands Socialdemokratiska Parti,Vasa,Österbotten,riksdagsval

I Vasa finns stadsstyrelseordförande Kim Berg som har synts i sjukhusfrågan och Matias Mäkynen som sin unga ålder till trots redan har många års erfarenhet från kommunalpolitiken.

- Berg tar mer röster i Vasa medan Mäkynens stöd är mera spritt i valkretsen, säger Stolpe.

På svenskt håll finns en tradition att koncentrera rösterna kring en kandidat och det är FSD-ordföranden Viktor Kock.

Viktor Kock
Viktor Kock (SDP). Viktor Kock Bild: Parad Media Yle Fem,jämställdhet,barn (familjemedlemmar),barn,barnfamiljer,föräldrar,viktor kock

- Om rösterna sprider på sig så kan SDP få in en tredje ledamot med ganska lågt personligt röstetal, säger Stolpe.

Sannfinländarna: Allt är öppet

Sannfinländarna fick tre platser i Vasa valkrets i det förra valet och tappade under perioden alla de tre ledamöterna.

Maria Tolppanen gick över till SDP 2016 och Vesa-Matti Saarakkala och Reijo Hongisto valde Blå framtid då den sannfinländska riksdagsgruppen splittrades 2017.

- Tolppanen var den sist invalda i valkretsen och hade ingen som helst marginal. Trots att de stiger i galluparna tror jag att de stannar vid två platser.

Jukka Mäkynen
Jukka Mäkynen (Sannf) Jukka Mäkynen Bild: YLE/Mira Myllyniemi mäkynen

Jukka Mäkynen och Mauri Peltokangas ses som sannfinländarna med störst chanser att bli invalda.

Vad gäller Blå framtid ställer Reijo Hongisto upp och det gör också den gamle sannfinländar-veteranen Raimo Vistbacka.

KD: Ohotad Östman

Kristdemokraterna ligger stabilt kring 15 000 röster vilket räcker till en invald. Där torde Peter Östman vara rätt säker på återval.

- Det finns inget som tyder på något annat där, säger Stolpe.

Vänsterförbundet har inte haft någon riksdagsledamot från Vasa valkrets sedan Jarmo Wahlström som blev invald sista gången 1995.

- Vid valet 1999 krympte valkretsen till 17 ledamöter och sedan dess har Vänsterförbundet inte fått in någon. Harri Moisio var i flera val rätt nära, säger Stolpe.

Gröna: Framåt men knappast tillräckligt

De gröna har aldrig fått in en riksdagsledamot från Vasa valkrets.

- De har aldrig ens varit i närheten. De gröna är ett urbant parti och den här valkretsen består till största delen av landsbygd, säger Stolpe.

Laura Ala-Kokko, ledamot för De Gröna i Vasa stadsfullmäktige.
Laura Ala-Kokko (Grön) Laura Ala-Kokko, ledamot för De Gröna i Vasa stadsfullmäktige. Bild: Yle/Moa Mattfolk vasa stadsfullmäktige,Vasa,Gröna förbundet,Österbotten,demonstrationer (samhälleliga händelser),dagvård

De gröna har ändå vind i seglen nu och hade 13 procents väljarunderstöd i den senaste mätningen. Men det blir ändå svårt att räcka fram i Vasa valkrets.

- De borde i princip fördubbla sitt understöd i Vasa valkrets, säger Stolpe.

Bonusmaterial: Här kan du lyssna på hela intervjun med Claus Stolpe (39 minuter)

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten