Hoppa till huvudinnehåll

Torbjörn Kevin risar valrörelsen: "Oerhört lamt, det tänder inte till"

Torbjörn Kevin.
Långt perspektiv. Journalisten Torbjörn Kevin har följt med politik från och med slutet av 1960-talet. Årets valrörelse gör honom förvånad och besviken. Torbjörn Kevin. Bild: Yle / Ville Hupa Torbjörn Kevin,Riksdagsvalet i Finland 2019

Han har följt med, skrivit och analyserat finländsk politik i decennier. Men när journalisten Torbjörn Kevin följer med den pågående valrörelsen är det med en känsla av förvåning och besvikelse.

– Det har varit en oerhört lam valrörelse, det tänder inte till.

– Den enda som lite försöker utmana är Petteri Orpo (Saml). Givet de rådande opinionssiffrorna och Socialdemokraternas gallupledning är det begripligt. Men i övrigt är det ett lurpassande. Man går fram med trygga svar.

Vad kan det bero på?

– En förklaring måste vara att man inom de övriga partierna tar det för givet att Antti Rinne (SDP) får första tjing på att sondera regeringsbas, givet Socialdemokraternas stabila gallupledning. Det leder till att de övriga partierna blir försiktiga, för att inte definiera ut sig ur den krets som ska ta den ultimata makten.

Bedövande tystnad om hotet mot demokratin

Kevin säger sig ha följt med riksdagsvalen i Finland sedan år 1966, redan långt innan journalistkarriärren inleddes.

Under tiden som chefredaktör för Åbo underrättelser rönte hans vassa ledartexter bred uppmärksamhet och uppskattning.

Efter pensioneringen har analyserna fortsatt i bland annat tidningen Hufvudstadsbladet.

Åtminstone två enligt Kevin viktiga diskussioner har lyst med sin frånvaro i årets valrörelse.

– EU och säkerhetspolitik har vi diskuterat väldigt, väldigt lite. Men så finns det en annan diskussion som vi definitivt borde ha fört, och det har också anknytning till EU.

– Det handlar om att demokratin, såsom vi känner det, hotas på alla plan. Då borde vi, som representanter för en stabil demokrati, diskutera hur vi kan försvara oss mot de angrepp som våra demokratiska värderingar utsatts för ute i världen. Och som vi kommer att få se mer av också hos oss.

Den diskussionen ska föras av alla, men de politiska partierna har ett särskilt ansvar, menar Kevin.

– Jag förstår att det kan vara svårt att väcka en sådan diskussion. Det kan till och med leda till att man är ganska enig. Men valrörelsen kan bra tillåta också det, att partierna är eniga och får mer tid att uttrycka sina tankar. För det är oftast först då man märker om en ledare har tänkt, eller om den bara har memorerat en eller två trygga svar.

Kevin om SFP:s ödesval i Egentliga Finland: en chock för partiet om man tappar mandatet

Som en av medförfattarna till SFP:s historik är det frestande att fråga Kevin hur han ser på partiets möjligheter att hålla sitt mandat i Egentliga Finland, när bara några dagar återstår till valagen.

– Jag ska inte tippa om det, men däremot har jag länge hört till dem som anser att SFP bör gå till val med egen lista för att mobilisera sina väljare. Den stora frågan är: räcker det den här gången.

Kevin har bekantat sig med den färska enkät som tankesmedjan Magma och nyhetsbyrån SPT låtit göra samt med siffrorna från Turun sanomats gallup från slutet av förra veckan.

Båda förutspår att SFP löper stor risk att tappa sitt mandat i valkretsen.

– Traditionellt träffar inga opinionsmätningar särskilt väl, när det gäller SFP. Så att dra långtgående slutsatser av dessa är nog vanskligt.

Hurudan besvikelse vore det för SFP ifall man tappar sitt mandat i Egentliga Finland?

– Nog skulle det vara en chock för partiet. Man kan gå många decennier bakåt i tiden och minnas lyskraftiga politiker på väldigt framskjutna poster från Egentliga Finland. Tre partiordföranden som också varit ministrar har kommit härifrån under de senaste dryga trettio åren.

Artikeln har uppdaterats den 8.4.2019 kl 15.56 med en precisering av det sista citatet, såsom intervjuobjektet avsåg det. SFP har under partiets historia haft fler än tre ordförande med koppling till Åboregionen, vilket flera alerta läsare tacksamt nog påpekat.

Läs också