Hoppa till huvudinnehåll

Vita husets stabschef Mulvaney: Demokraterna kommer "aldrig" att få se Trumps skattedeklarationer

En arkivbild på Vita husets tf stabschef Mick Mulvaney från den 19 januari 2018.
En arkivbild på Vita husets tf stabschef Mick Mulvaney från den 19 januari 2018. En arkivbild på Vita husets tf stabschef Mick Mulvaney från den 19 januari 2018. Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO Mick Mulvaney

"O nej, aldrig...det kommer inte att hända och det vet de", sade Vita husets tf stabschef Mick Mulvaney till Fox News Sunday. Det var hans svar på frågan om demokraterna kommer att få se president Donald Trumps skattedeklarationer i framtiden.

Under flera decennier har amerikanska presidentkandidater som nått slutrakan i valkampen öppet redovisat sina inkomstuppgifter.

Trump bröt den traditionen under sin valkampanj då han vägrade offentliggöra sina skattedeklarationer. Han hänvisade till skattemyndighetens pågående "granskning" av uppgifterna.

Nu har demokraten Richard Neal, som leder kongressens utskott i skattefrågor, skickat in en begäran till den amerikanska skattemyndigheten IRS om att kongressen ska få ta del av Trumps inkomstdeklarationer både vad gäller hans personliga inkomster och hans företag från 2013 till 2018.

Flera av Trumps närmaste allierade gav under veckoslutet intervjuer där de utmålade initiativet som partipolitiskt motiverat. Fränast var Mulvaney som alltså hävdade att Trumps skattedeklarationer "aldrig" kommer att offentliggöras.

Det driver förstås demokraterna till vansinne

Enligt Mulvaney avklarades den här frågan redan under Trumps valkampanj inför presidentvalet 2016.

– Väljarna visste att presidenten kunde ha redovisat sina skattedeklarationer, de visste att han inte gjorde det och de valde honom i alla fall. Och det driver förstås demokraterna till vansinne, sade Mulvaney i Fox News Sunday.

Demokrater i kongressens utskott för skattefrågor har sagt att de vill veta om Trumps påståenden om en pågående IRS-granskning av hans uppgifter överhuvudtaget stämmer. De anser att uppgifterna ska offentliggöras för att allmänheten "har rätt att veta" om presidentens beslut kan påverkas av några intressekonflikter.

Om finansminister Steven Mnuchin vägrar låta IRS lämna ut Trumps skatteuppgifter till kongresskommittén så kan demokraterna försöka driva frågan vidare via domstolarna.

Källor: Washington Post, AP