Hoppa till huvudinnehåll

Förlängningsseger för Tappara efter tursam styrning: ”Varje tekning är viktig i matcher som den här”

Joona Luoto nätar för Tappara.
Joona Luoto kvitterar matchen för Tappara. Joona Luoto nätar för Tappara. Bild: Miikka Jääskeläinen / All Over Press Tappara

Det står 2–1 i matcher till Tappara i semifinalsserien mot HPK i ishockeyligan. Det efter en dramatisk seger på hemmais på tisdagskvällen. Joona Luoto blev stor matchhjälte för Tammerforslaget med sina två fullträffar – inklusive segermålet i förlängning.

Matti Järvinen vann tekningen. Jere Karjalainen slungade direkt iväg pucken – och Joona Luoto lyckades toucha spelredskapet tillräckligt för att överraska Emil Larmi i Tavastehusmålet.

3–2. Matchen var över.

– Varje tekning är viktig i en match som den här. Luoto spelade starkt framför målet och belönades med två fullträffar, summerar Tapparalotsen Jukka Rautakorpi efteråt enligt STT.

Det var ändå HPK som verkade vara snäppet vassare på tisdagskvällen. Eetu Tuulola gav gästerna ledningen i den första perioden och efter en kvittering var det Miro Ruokonen som efter en snygg soloåkning förde upp Tavastehuslaget till 2–1.

Men Tappara kom igen tack vare Luoto. Tappara satte in pucken ännu en gång i den tredje perioden med målet dömdes bort på grund av målvaktsinterference.

Tappade lägen i power play fällde HPK

HPK hade också ett jätteläge att avgöra matchen i förlängning, då hemmalagets Tomas Zaborsky åkte ut på en två minuter lång utvisning. Men det blev inget mål i numerärt överläge.

– Vi fick öva på att spela i power play i dag. Ett mål borde vi nog ha gjort. Men vårt spel i numerärt överläge ser bättre och bättre ut hela tiden och efter dagens dust tror vi på våra chanser nästa gång vi spelar här, säger HPK-lotsen Antti Pennanen.

HPK har inte besegrat Tappara på bortais sedan januari 2016.

Förlängningen var slutspelets första för Tappara. HPK gick i sin tur till övertid två gånger i kvartsfinalsserien mot TPS.

Resultat:

Tappara – HPK e.fl. 3–2 (1–1, 1–1, 0–0, 1–0)
2.23 Eetu Tuulola (Niklas Friman, Jere Innala) 0–1
10.22 Kristian Kuusela (Matti Järvinen, Teemu Suhonen) 1–1 pp
22.51 Miro Ruokonen (Petteri Nikkilä) 1–2
25.51 Joona Luoto (Valtteri Kemiläinen, Niko Ojamäki) 2–2
67.48 Joona Luoto (Jere Karjalainen) 3–2

Målvakter:
Christian Heljanko, Tappara 4+9+8+4=25
Emil Larmi, HPK 6+6+7+3=22

Läs också

Nyligen publicerat - Sport