Hoppa till huvudinnehåll

Första NHL-förstärkningen till Lejonen – Henrik Borgström intresserad av VM

Henrik Borgström, Florida Panthers
Henrik Borgström har aldrig representerat Finland på seniornivå. Henrik Borgström, Florida Panthers Bild: Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved Henrik Borgström

En bit i Finlands VM-pussel har fallit på plats. Floridas center Henrik Borgström har signalerat sitt intresse för att spela för Lejonen i VM i Slovakien. Däremot tackar Buffalos Rasmus Ristolainen nej.

Henrik Borgström gjorde sin första säsong i NHL och stod för klart godkända 8+10 på 50 matcher.

Den 21-årige Borgström berättade om sitt VM-intresse för reportern George Richards, som följer Panthers för The Athletic.
Hoppa över Twitterpostning

Ifall Jukka Jalonen utser Borgström till VM, kommer Florida-forwarden att göra sin debut i Lejonen. Tidigare har han representerat Finland endast på juniornivå.

Barkov ger besked inom kort

Högst på Jalonens önskelista är Borgströms klubbkamrat Aleksander Barkov, som satte nytt poängrekord den här säsongen. Saldot 35+61 gav honom en tionde plats i poängligan.

Barkov säger till MTV att han inte kommer att fatta ett förhastat beslut angående VM.

– Jag har inte ens hunnit tänka på saken. Säsongen har varit lång och det har varit massor av matcher de senaste två månaderna. Jag vill vila ett par dagar först. Efter det fattar jag ett beslut, säger han.

Ristolainen har tom tank

Rasmus Ristolainen kommer inte att representera Finland i VM-turneringen. Den 24-årige Buffalo-backen har meddelat till landslagsledningen att han inte kan ställa upp.

– Inget personligt mot någon, men det har varit en så tung säsong i NHL att jag inte vill förlänga den. Min tank är tom, säger han till Iltalehti.

Ristolainen samlade 43 poäng (5+38) under säsongen och spelade i snitt närmare 25 minuter per match. Hans plusminusnotering –41 var sämst i hela NHL.

Den TPS-fostrade Ristolainen var Finlands matchvinnare i JVM-finalen mot Sverige 2014, men på seniornivå har han aldrig spelat för Lejonen i ett VM. Han deltog dock i World Cup hösten 2016.

Läs mera:

Åtskilliga finska NHL-stjärnor befaras tacka nej till hockey-VM i vår – skador, utgående kontrakt och motivationsbrist ligger bakom det dystra utgångsläget

NHL:s grundserie avslutas nästa vecka och efter det börjar så småningom spekulationerna om vilka spelare som står till VM-lagets förfogande senare i vår. I år ser läget dystert ut för Finlands del. Många finska NHL-profiler har nämligen goda skäl att tacka nej till Jukka Jalonens landslag.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport