Hoppa till huvudinnehåll

Gör det perfekta tillbehöret - tabbouleh, en klassisk persiljesallad från Mellanöstern

Paul Svenssons taboulé med kycklinspett.
Paul Svenssons taboulé med kycklinspett. Bild: YLE/Strömsö Paul Svensson,Strömsö (tv-program),tabouleh,hönskött,Taboulé,Libanesiska köket,bulgur

Tabbouleh är en mellanösternklassiker. Det är en pigg persiljesallad med couscous eller bulgur. Jag valde att servera den med kyckling, men den passar också bra med fisk, lamm eller något annat.

Gör gärna en tzatziki (gurkyougurt) till så har du en festlig middag.

Tabbouleh till 4 personer

Du behöver:

  • 150 g couscous
  • 3 dl hönsbuljong
  • 1 bunt bladpersilja
  • 1 bunt mynta
  • 4 citroner
  • 2 tomater
  • 1 msk olivolja

Gör så här:

  1. Koka upp kycklingbuljong, rör i couscous och lägg på lock.
  2. Låt svälla i 5 min.
  3. Gör en örtkryddblandning av finskuren persilja och mynta, fint tärnad tomat och det rivna skalet av citronerna.
  4. Smaka av med olivolja, salt och svartpeppar.
  5. Blanda örtkryddblandningen med avsvalnad couscous och smaka av med citronsaft.
  6. Kryddiga, stekta kycklingspett

  • 2 kycklingbröst
  • 1 msk fänkålsfrön
  • 1 msk anisfrön
  • 1 msk spiskummin
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk farinsocker
  • 1 msk svartpeppar
  • 1 nypa salt
  • Gör så här:

  1. Stick in spetten i kycklingsfilén och skär upp den mellan spetten. Blanda kryddorna (fänkålsfrö, anis, kardemumma, spiskummin, svartpeppar, farinsocker) och mortla sönder.
  2. Stick in 3 spett i varje kycklingbröst på längden och skär emellan så du får avlånga filébitar på spett.
  3. Strö över rikligt med kryddblandning och salta.
  4. Stek runt om i olivolja och servera direkt med tabbouleh och tzatziki.

Tzatziki hör till

  • 2 dl naturellyoghurt
  • 1 gurka
  • 1 bunt mynta
  • 1 nypa spiskummin
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa svartpeppar

Gör så här:

Riv gurkan och låt rinna av i sil. Blanda riven gurka, finskuren mynta och yoghurt. Smaka av med spiskummin, salt och svartpeppar.

Nyligen publicerat - Mat och dryck