Hoppa till huvudinnehåll

Hannes Keskitalo stoppades från att delta, Saara Leskinen svimmade mitt under ett lyft – finländarna på tapeten i tyngdlyftnings-EM

Tyngdlyftning.
Arkivbild. Tyngdlyftning. Bild: EPA / All Over Press tyngdlyftning

Hela 41 idrottare tilläts inte delta i tyngdlyftnings-EM på grund av missar i Wadas Adams-system – bland dem också finländska Hannes Keskitalo. Åbolyftaren Saara Leskinen bjöd i sin tur på en läskig incident i damernas 64 kg-klass, där Anni Vuohijoki slutade sjua.

Över tio procent av de anmälda deltagarna fick inte tillstånd att tävla då tyngdlyftnings-EM i Georgien körde igång, rapporterar sajten Inside the Games och norska NRK.

I klarspråk var det 41 av de totalt 401 anmälda idrottarna som stoppades. Orsaken? Att de hade missat med sin vistelserapportering i den internationella antidopningsbyrån Wadas system Adams.

Samma system som den svenska löparen Meraf Bahta missade med, och efter det riskerade att stängas av i till och med två år.

En av idrottarna som fick rött ljus av det internationella tyngdlyftningsförbundet IWF var finländaren Hannes Keskitalo. Keskitalo hade som flera andra misslyckats med att mata in vistelserapporten för årets andra kvartal – deadline var 31 mars.

– Hannes hade börjat mata in informationen just den 31 mars, men av en orsak eller annan sedan slutfört inmatningen först nästa dag. Han hade glömt att det var deadline den söndagen, berättar landslagets chefstränare Antti Everi för Yle.

Antti Everi.
Antti Everi, här i farten under OS i Peking 2008. Antti Everi. Bild: Rungroj Yongrit / EPA / All Over Press Antti Everi

– Visst är det oerhört tråkigt, men samtidigt hoppas jag att det här fungerar som en väckarklocka för Hannes och alla andra också, tillägger han.

Idrottarna ska mata in var de befinner sig under de kommande tre månaderna i systemet så att dopningskontrollanter kan göra överraskningstest när och var som helst.

– Visst är det pinsamt på sitt sätt. Vi i landslaget måste också se över hur vi informerar våra idrottare om kraven. Men det är en mänsklig miss, säger landslagstränaren Everi.

"Bra linje", säger tränaren trots fadäsen

Adams-systemet har redan länge kritiserats för att vara allt annat än användarvänligt. För Inside the Games berättar en talesperson för Wada att man som bäst håller på med en uppdatering av systemet.

Det internationella tyngdlyftningsförbundet IWF har implementerat en hård tolkning av missar i Adams-systemet. I det omsusade fallet Bahta fick hon helt fritt delta och vinna medalj i friidrotts-EM – trots att missarna redan då utreddes av svenska antidopningsmyndigheter.

Meraf Bahta.
Meraf Bahta. Meraf Bahta. Bild: imago/IBL/All Over Press Meraf Bahta

IWF:s tolkning har sin grund i problemen med prestationshöjande medel inom grenen. I samband med OS i Peking 2008 och London 2012 testade över 50 idrottare positivt för dopning.

Förbundet hindrade också hela 70 idrottare från att delta i tyngdlyftnings-VM i november efter att de hade missat med Adams-systemet.

Frågar man Everi är linjen bra.

– Det är en fin sak ur vår synvinkel. Nu når våra idrottare bättre placeringar, då fuskarna gallras bort direkt. Nu gick det ju tokigt för en av våra aktiva, men Hannes är ung (reds.anm. 22 år gammal), och hans huvudmål är att nå framgång i junior-EM. Så ingen katastrof för honom, säger Everi.

Vuohijoki presterade inte på topp, Leskinen svimmade

De absoluta framgångarna lyste ändå med sin frånvaro då ett av de största medaljhoppen, Anni Vuohijoki, jagade pallplaceringar i 64-kilosklassen.

Vuohijoki fick nöja sig med 93 kg med ryck och 116 med stöt, vilket räckte till för en sjundeplats i tyngdklassen.

Anni Vuohijoki.
Anni Vuohijoki. Anni Vuohijoki. Bild: EPA Anni Vuohijoki

I B-finalen i samma tyngdklass orsakade Saara Leskinen skrämselhicka då hon mitt under sin andra stöt på 106 kg kollapsade på scenen.

– Leskinen svimmade, tyngderna smällde i backen och lyftaren damp ner på golvet. En kort återupplivning, en passlig paus medan resten av lyftarna gjorde sitt och sedan en comeback upp på scen till takterna av publikens applåder. Efter det klarade hon 106 lätt, skriver förbundet i sitt pressmeddelande.

Den Jyväskyläbördiga Åbobon tog själv också situationen med lugn.

– I ryck fick jag upp stången helt okej, men av någon orsak började jag känna mig kraftlös i stöten. Det var en kamp att få upp järnet på raka armar, summerar hon själv insatsen.

Leskinen slutade 13:e i 64-kilosklassen med totalresultatet 91+106.