Hoppa till huvudinnehåll

Hårt kritiserade gymnastiktränaren Titta Heikkilä frias av förbundet – riskerade att stängas av i upp till två år

Titta Heikkilä.
Titta Heikkilä har bland annat lotsat Minaretit till två VM-guld i estetisk truppgymnastik. Titta Heikkilä. Bild: Lehtikuva Titta Heikkilä

Finlands gymnastikförbund ser ingen anledning att straffa Titta Heikkilä för hennes träningsmetoder. Det berättar tränaren själv för Yle. Förbundet meddelade endast att man inte stänger av henne – och att man inte tänker kommentera ärendet ytterligare.

Nu har domen fallit.

Efter flera månader av utredningar har Finlands gymnastikförbund ansett att Titta Heikkilä inte behöver stängas av.

Heikkiläs träningsmetoder hamnade under lupp efter en djupgående artikel i Urheilulehti. Enligt tidningen insjuknade bland annat tre av hennes adepter i anorexi under åren 2011-2012.

Diskussionen tog ytterligare fart när Sportjournalistförbundet nominerade Heikkilä till Årets tränare i Finland 2018.

Gymnastikförbundet meddelade endast att Heikkilä ”inte stängts av”. Enligt förbundet fanns det tre straff som var aktuella: avstängning, varning eller anmärkning.

Förbundet säger inget, Heikkilä själv bekräftar

Förbundet är enligt sina egna stadgar endast tvunget att berätta om avstängningar offentligt. Med andra ord kunde Heikkilä ha fått en varning eller en anmärkning.

Men Heikkilä berättar själv för Yle att domen var friande. Förbundet kommenterar inte ärendet ytterligare i dagsläget och hänvisar till sina stadgar.

Förbundets disciplinära kommitté består av fem oberoende experter.

Heikkilä har själv hela tiden nekat att hon skulle ha gjort sig skyldig till det som Urheilulehti anklagade henne för.

– Det stämmer inte, jag har kallat prestationer för skit, men aldrig barnen, sade Heikkilä till Yle i december.

– Jag har aldrig till exempel vägt någon av mina flickor på träningarna, det är inte jag som ställer de kraven. Men vill man vara i världsklass så är kraven hårda och då får man antingen godkänna dem eller inte, fortsatte hon.