Hoppa till huvudinnehåll

Helsingin Sanomats nya mätning: Inget parti når 20 procents stöd - första gången i Finlands historia

Jussi Halla-Aho Ylen Vaalitentissä 28.03.2019 Studio 2 Yleisradio. Eduskuntavaalit 2019
Sannfinländarnas partiordförande Jussi Halla-aho. Jussi Halla-Aho Ylen Vaalitentissä 28.03.2019 Studio 2 Yleisradio. Eduskuntavaalit 2019 Bild: Derrick Frilund / Yle riksdagsval,Riksdagsvalet i Finland 2019,Sannfinländarna,Jussi Halla-aho

Helsingin Sanomats senaste opinionsmätning visar attt inget parti nödvändigtvis kommer att nå upp till ett stöd på 20 procent, och om så sker skulle det vara första gången i Finlands historia.

Den nya opinionsundersökningen visar att SDP fortfarande är det parti som får mest stöd, medan Samlingspartiet är näststörst.

Sannfinländarnas understöd har vuxit märkbart under den senaste månaden, och partiet har nu gått om både Centern och De gröna, jämfört med HS senaste undersökning.

SDP får ett understöd på 19,5 procent, Samlingspartiet 17,5 procent och Sannfinländarna 15 procent.

De grönas väljarstöd har sjunkit från 14 till 12 procent. medan Centern har ett stöd på lite över 14 procent.

HS-opinionsmätning utfördes på bara en vecka, och 2 000 finländare intervjuades. Efter som undersökningen gjordes inom en så kort tidsperiod är den inte jämförbar med tidningens normala gallup, skriver Helsingin Sanomat.

Undersökningens felmarginal för de största partierna ligger på 2,3 procent.

Sakari Nurmela, forskningschef på Kantar TNS som utfört undersökningen, påpekar för HS att många faktorer fortfarande kan påverka valutgången.

Bland annat handlar det om partierna lyckas omvandla sitt stöd till röster. Enligt Nurmela kan drygt var tredje person vara på väg att byta parti.

Enligt hans bedömning finns det så många som 750 000 obundna röster.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes