Hoppa till huvudinnehåll

Märta och Simon messar med partiordförandena

Märta och Simon i en soffa med massa chattbubblor omkring sig.
Märta och Simon i en soffa med massa chattbubblor omkring sig. Bild: Yle/Björn Karlsson Riksdagsvalet i Finland 2019,Märta och Simon messar

Yle X3M sätter sig ner för att messa med partiledarna och frågar bland annat om värnplikt, miljöångest och studiestöd. Och vet en karriärpolitiker hur man använder emojis? Vem skulle Antti Rinne swipa åt höger på Tinder? Och var är egentligen Pekka Haavisto?

Anna-Maja Henriksson är 55 år gammal och partiordförande för Svenska Folkpartiet. Men vem hejar hon på i fotboll?

Antti Rinne är 56 år gammal och partiordförande för Socialdemokraterna (SDP). Men vad är hans favoritmat?

Jussi Halla-aho är 47 år gammal och ordförande för Sannfinländarna (Sannf). Men kan man rösta på dem som finlandssvensk?

Katri Kulmuni är 31 år gammal och vice-ordförande för Centerpartiet (C). Men var är ordförande Juha Sipilä?

Li Andersson är 31 år gammal och ordförande för Vänsterförbundet (VF). Men hur skulle hon beskriva sitt parti i emojier?

Pekka Haavisto är 60 år gammal och ordförande för Gröna Förbundet (Grön). Men var är han egentligen?

Petteri Orpo är 49 år gammal och ordförande för Samlingspartiet (Saml.). Men vad har han och Wallander egentligen gemensamt?

Sampo Terho är 41 år gammal och ordförande för Blå Framtid (Blå). Men vad är det egentligen för skillnad på Blå Framtid och Sannfinländarna?

Sari Essayah är 52 år gammal och ordförande för Kristdemokraterna (KD). Men visste du att hon är den enda partiordförande med ett VM guld?

Läs också

Val