Hoppa till huvudinnehåll

Niinistö och Putin diskuterade Arktis, Finlands initiativ om minskning av sotutsläpp får stöd

Sauli Niinistö och Vladimir Purin vid den arktiska konferensen i S:t Petersburg
Sauli Niinistö och Vladimir Purin vid den arktiska konferensen i S:t Petersburg Sauli Niinistö och Vladimir Purin vid den arktiska konferensen i S:t Petersburg Bild: Lehtikuva Sauli Niinistö,Vladimir Putin

Presidenterna Sauli Niinistö och Vladimir Putin träffas i Sankt Petersburg på det Arktiska forumet där de bland annat ska diskutera minskade utsläpp av sot i Arktis.

Som vanligt låg presidenterna efter i tidtabellen då de träffades. Det betyder att det finsk-ryska mötet kan bli ganska kort.

Å andra sidan finns det just inget de är oense om när det gäller utsläppsfrågan i Arktis. De kommer därför antagligen att koncentrera sg på det och lämna de stora internationella konflikterna åt sidan.

Då presidenterna satte sig ned för att samtala konstaterade de båda att förhållandet mellan Finland och Ryssland är gott.

President Niinistö poängterade att just här i Sankt Petersburg finns det konsulat som årligen skriver ut mest visum i världen, nämligen det finska generalkonsulatet.

Ryssland stöder finskt initiativ - kan gynnas av det själv

Det Arktiska forumet ordnas nu för sjätte gången och Sauli Niinistö framhöll att samarbetet kring Arktis har varit framgångsrikt såtillvida att Arktis nu ligger på den internationella agendan och där får den tyngd området ska ha.

Det gäller ett område om är avgörande då man sa minska de skadliga följderna av den globala uppvärmningen.

Finlands initiativ i frågan gäller minskning av sotutsläpp.

Finländsk teknologi kan användas för att rena utsläppen. Också Ryssland understöder initiativet, det gör landet dels därför att det gärna vill ta i bruk mobila kärnkraftverk i Arktis.

Ryssland vill föra militär-politiska underhandlingar

Under en av dagens första sessioner diskuterades säkerhet i Arktis.

Där talade den ryske utrikesministern Sergej Lavrov mera om militära frågor än om klimatfrågor. Han sa bland annat att Ryssland vill föra militär-politiska underhandlingar med alla länderna i Arktis.

Lavrov sa också att det inte finns en enda fråga i området som kan lösas militärt.

Under eftermiddagen ska bland andra president Putin och president Niinistö tala i plenumsessionen som anses vara dagens viktigaste händelse.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes