Hoppa till huvudinnehåll

På tv i kväll: Damlejonen utmanar svårslaget Kanada – slutspelschemat ännu inte fastslaget

Svårt blir det, men inte omöjligt. Finland har visat så sent som i senaste VM att man kan utmana damhockeyns giganter i enskilda matcher.

Kanada och Finland har nu samlat lika många poäng inför kvällens drabbning. Två segrar, en förlust och sammanlagt sex poäng.

Kvällens drabbning avgör vem som blir tvåa respektive trea i gruppen.

Slipper USA, men knappast Kanada i semifinal

Då åtta lag kämpade om VM-titeln gick den starkare A-gruppens två främsta lag direkt till semifinal. I praktiken betydde det att det lag som tog sig vidare från kvartsfinal, alltid mötte USA eller Kanada i semifinal och förpassades till bronsmatchen.

Nu då tio lag deltar i turneringen går alla lag i grupp A till kvartsfinal. De tre bästa spelar mot B-gruppens tre bästa medan A-gruppens fyra och femma bildar ett kvartsfinalpar.

Men hur går det sen? Hittills har ingen kunnat visa upp en officiell version av slutspelsträdet. Direktoratet möts i kväll efter gruppspelet för att fastställa kvartsfinalerna och då kanske också dessa frågetecken retas ut.

Viivi Vainikka jublar efter ett mål
Viivi Vainikka jublar efter ett mål Bild: Emil Hansson / AOP ishockey,Finlands damlandslag i ishockey,Dam-VM i ishockey 2019,Viivi Vainikka

Troligtvis möter USA segraren i kvartsfinalparet RUS-SUI och då blir semifinalen högst troligt en repris av kvällens match. Förutsatt att både Finland och Kanada vinner sina repsektive kvartsfinaler.

Men, så länge inget är officiellt och kvällens match och kvartsfinalerna är ospelade, är allt bara spekulationer.

Finlands utgångsläge

Damlejonen har haft en klart tuffare turnering än sina kanadensiska systrar. Inledningen i öppningsmatchen mot USA höjde förväntningarna, som sedan sjönk i takt med att puckarna trillade in bakom Noora Räty. USA kommer sannolikt att gå obesegrade genom turneringen och kvittera ut sitt femte raka VM-guld.

I de två följande, på pappret lättare matcherna inledde Finland trögt, men höjde nivån mot slutet. Superjuniorernas framfart i matchen mot Ryssland fick många att tänka på supertrion Laine, Aho och Puljujärvi som tog Finland med storm vid senaste hemma-VM.

Att dessutom Damlejonens urberg, första femman med Karvinen, Sallinen, Tapani, Hiirikoski och Savolainen, dessutom äntligen lyckades hitta rätt i matchen mot Schweiz, höjer Finlands aktier i den avslutande gruppspelsmatchen.

Kanadas utgångsläge

Kalla fakta. Finland och Kanada har mötts 22 gånger i VM. Finland har vunnit en gång, i gruppspelet i VM i USA den 1 april 2017.

I årets turnering har Kanada tagit idel promenadsegrar – 6–0 över Schweiz och 5–1 över Ryssland. Endast regerande världsmästaren och OS-guldmedaljören USA var starkare i gruppspelet och slog Kanada med 3–2.

Kanadas lagkapten och målspottare Marie-Philip Poulin är ur spel på grund av en knäskada. Poulin prövade spela mot Ryssland, men skadade knäet på nytt och kommer inte att medverka mot Finland. Frågan är om hon alls kommer att spela längre i turneringen.

Orosmomentet

Anfallaren Sanni Hakala åkte på en otäck smäll i matchen mot Schweiz och vilar åtminstone i dag.

Frågan är om hon är i spelskick senare i turneringen. Enligt uppgifter till Yle Urheilu är det frågan om en lindrig hjärnskakning. Hakala är en viktig kugge i juniorkedjan med Elisa Holopainen och Viivi Vainikka, men så finns ju också till exempel Petra Nieminen som kunde göra kedjan ännu mer målfarlig.

Kedjorna

Finlands första kedja bibehålls sannolikt intakt, speciellt då de fick till det i matchen mot Ryssland. Backparen likaså, men resten klarnar en knapp timme före nedsläpp.

Kanada får också tänka om då förstakedjans center Poulin är ur spel, men Kanada har inte brist på duktiga centrar; Emily Clark, Brianne Jenner, eller Melodie Daoust, vem som helst kan axla ansvaret.

Matchen sänds direkt i TV2 och på Arenan med start klockan 19.10 och refereras på svenska av Anki Karhu och Merita Bruun.