Hoppa till huvudinnehåll

Populärt med plastinsamling i östnyländska husbolag

Plastskräp i gul plasttunna.
Arkivbild. Plastskräp i gul plasttunna. Bild: Yle/Anna Savonius plast,plastavfall,avfall

Allt fler fastigheter i Östnyland satsar på plastinsamling. På avfallsbolaget Rosk'n Roll är man förvånade över hur populär plastinsamlingen varit.

I oktober 2018 infördes frivillig plastinsamling för fastigheter i Borgå, Lovisa och Sibbo.

I mitten av april har 200 fastigheter gått in för att samla in plast, berättar servicechef Tuija Klaus på det nyländska avfallsbolaget Rosk'n Roll.

- Största delen av fastigheterna är husbolag. En liten del av dem är privata personer med småhus. Skolor och daghem är också med, säger Klaus.

Mängden har vuxit snabbare än man trodde på avfallsbolaget Rosk'n Roll.

- Mängden växer hela tiden. Det kommer nya kunder med till insamlingen varje dag. Och vi hoppas att det växer, säger Tuija Klaus.

Hälften av blandavfallet är plast

Det är främst husbolag som skaffat plastinsamlingskärl. Tuija Klaus poängterar att det i ett hus med många avfallskärl är lätt att byta ut ett av dem till ett plastinsamlingskärl.

För privatpersoner som vill samla in plast på sin egen fastighet rekommenderar hon att också kompostera. Om det inte finns bioavfall som luktar i blandavfallet kan man tömma kärlen mer sällan, vilket blir billigare.

Det var i oktober som avfallsbolaget började samla in förpackningsplats vid fastigheter. De minsta husbolagen och småhus han välja ett flerfackskärl, som har ett fack för förpackningsplast.

Följ med plastskräpets resa från Borgå

Hur fungerar plastinsamlingen? Följ med Yle Östnylands sändare på vägen från insamlingspunkten i Borgå.

Vi slängde en gps-sändare i ett plastinsamlingskärl för att kunna följa med var plastskräpet åker sen.

Den andra april slängde alla Svenska Yles regionala redaktioner varsin gps-sändare i plastinsamlingskärl i regionerna.

Du kan följa med plastets resa på kartan här:

Läs mera:

Svenska Yle live: Följ med när Östnylands plastsändare startar sin resa

Det är dags att kicka i gång plastresan genom Svenskfinland! Vi slänger en gps-sändare i ett plastinsamlingskärl i Borgå för att kunna följa med vart skräpet åker sen. Förhoppningen är att sändaren så småningom ska nå plaståtervinningsanläggningen i Riihimäki.