Hoppa till huvudinnehåll

Valfunktionär Inger Kokko tar emot förhandsväljare i Karis: Det är ett givande och intressant jobb

Porträttbild på Inger Kokko i vallokalen.
Inger Kokko var valfunktionär första gången 2004. Här är hon på förhandsröstningsstället i Ekenäs även om hon är valfunktionär i Karis. Porträttbild på Inger Kokko i vallokalen. Bild: Christoffer Westerlund / Yle riksdagsval,val,Västnyland,Ekenäs,Karis,Raseborg,förhandsröstning,valfunktionär

I dag är det sista chansen att förhandsrösta inför riksdagsvalet 2019. En jämn ström väljare har sökt sig till förhandsröstningsstället i Karis bibliotek sedan förhandsröstningen körde igång den 3 april. Det har varit bråttom berättar valfunktionär Inger Kokko.

Valfunktionärens uppgift vid ett förhandsröstningsställe är bland annat att ta emot folk, svara på frågor och kolla väljarnas identitet.

Det är också valfunktionären som ser till att väljarens valsedel får en stämpel och läggs in i ett kuvert. Det läggs i sin tur tillsammans med ett följebrev in i ett större kuvert som sedan skickas till centralvalnämnden.

En dörr till en vallokal där man kan rösta.
En dörr till en vallokal där man kan rösta. Bild: Christoffer Westerlund / Yle riksdagsval,val,Västnyland,Ekenäs,Karis,Raseborg,förhandsröstning,valfunktionär

Det är viktigt att allting går rätt till.

- Man måste vara koncentrerad så man gör allt rätt. Det är viktiga saker. Om man till exempel lämnar bort valstämpeln så godkänns inte rösten.

"Ett givande jobb"

Till valfunktionärens uppgift hör också att hålla ordning i vallokalen och att se till att valhemligheten bevaras.

- Jag vill vara valfunktionär för jag vill hjälpa till och få folk aktiva och få dem att rösta. Det är ett väldigt givande jobb.

- Det är jättespännande och intressant. Det är bra att folk röstar. Det är viktiga saker, säger Kokko.

Väldigt många finländare har valt att förhandsrösta inför riksdagsvalet 2019. Varför tror du att fler satsar på att förhandsrösta?

- Folk vill påverka ganska mycket och det är ett viktigt val. Jag har märkt att folk röstar väldigt mycket i det här valet. Folk vill säkert påverka. En del har också något annat för sig på valdagen så därför röstar de.

En hand håller i en stämplad vit lapp, en valsedel i fullmäktige.
Utan stämpel är rösten inte giltig. En hand håller i en stämplad vit lapp, en valsedel i fullmäktige. Bild: Tove Virta / Yle stadsfullmäktige,Raseborg,Västnyland,Valsedel,stämpelmärken,val

Vad ställer folk för frågor till er valfunktionärer?

- Om de kommer från en annan valkrets kan de fråga efter andra vallistor. Ibland ha de också bett om hjälp med assistens.

Inger Kokko har lagt märke till att de flesta som kommer och röstar är medelålders eller äldre. Hon hoppas att fler unga hittar till vallokalerna.

Såhär många väljare i Västnyland förhandsröstade:

  • Hangö 29,6 %
  • Raseborg 29,6 %
  • Ingå 32,9 %
  • Sjundeå 29,3 %
  • Lojo 36 %
  • Hela landet 36,1 %