Hoppa till huvudinnehåll

Hotet om avtalslöst brexit avvärjdes igen - Brexit skjuts fram till slutet av oktober

Donald Tusk, Theresa May och Angela Merkel
Donald Tusk, Theresa May och Angela Merkel. Mays och Merkels jackor hade exakt samma färg - vilket enligt nyhetsbyråerna föranledde munterhet i Bryssel. Donald Tusk, Theresa May och Angela Merkel Bild: EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL MAXPPP OUT Angela Merkel,Theresa May,Donald Tusk,Europeiska unionen,Brexit,Storbritannien,Tyskland

Här kan du läsa en sammanfattning av nattens händelser.

Högt spel och oklar tidsfrist

Insatserna är skyhöga inför kvällens EU-toppmöte i Bryssel. Premiärminister Theresa May har ansökt om en förlängning av brexit till den 30 juni.

De övriga medlemsländerna föredrar en längre förlängning som skulle göra det möjligt för Storbritannien att se över sin brexitlinje från grunden. En förlängning på nio eller tolv månader har förekommit i diskussionerna inför toppmöte.

Samtidigt oroar sig det återstående länderna för hur samarbetet med Storbritannien kommer att fungera vid en längre förlängning av brexit.

Storbritannien har nämligen möjlighet att vetolägga viktiga beslut och påverka tillsättandet av viktiga tjänster så länge landet förblir en medlem av EU.

Ett förslag som kastats fram inför mötet är att kräva att Storbritannien förbinder sig vid ett sakligt beteende under återstoden av sitt EU-medlemskap. Det här skille bland annat innebära att Storbritannien inte missbrukar sin vetorätt i frågor där EU:s regler kräver enhällighet av medlemsländerna.

Under kvällen eller efternatten blir det klart hur brexitprocessen framskrider härnäst. Här kan du följa vår direktrapportering från toppmötet.