Hoppa till huvudinnehåll

I dag är det dags - vem blir vald till ny biskop för Borgå stift?

Två män i prästkrage. De heter Sixten Ekstrand och Bo-Göran Åstrand.
Sixten Ekstrand och Bo-Göran Åstrand. Två män i prästkrage. De heter Sixten Ekstrand och Bo-Göran Åstrand. Bild: Kyrkans kommunikation/Markku Pihlaja Sixten Ekstrand,Biskopsvalet i Borgå stift 2019,Bo-Göran Åstrand

På onsdag är det dags för den avgörande omgången i biskopsvalet. Det är antingen direktorn Sixten Ekstrand eller kyrkoherden Bo-Göran Åstrand som efterträder den nuvarande biskopen Björn Vikström, som ska bli lärare och forskare vid Åbo Akademi.

700 präster och lekmän väljer den nya biskopen för Borgå stift. I biskopsvalets första omgång var det mycket jämnt mellan de två kandidaterna som gick vidare: Åstrand fick 198 röster och Ekstrand 188 röster.

Sixten Ekstrand är direktor vid Kyrkans central för det svenska arbetet och teologie doktor.

Han har tidigare varit stiftsdekan vid domkapitlet, professor i praktisk teologi vid Åbo Akademi, verksamhetsledare för Kyrkans Ungdom, chefredaktör för Kyrkpressen och församlingspräst i Pernå.

Bo-Göran Åstrand har arbetat i Jakobstads svenska församling som församlingspastor, kaplan och kyrkoherde. Han var även uppställd i biskopsvalen 2006 och 2009.

Den nye biskopen tillträder den 1 september.

Läs mera:

Biskopskandidaterna i debatt - hur skiljer sig Bo-Göran från Sixten?

Om drygt en vecka väljer 700 präster och lekmän ny biskop för Borgå stift. Det är antingen direktorn Sixten Ekstrand eller kyrkoherden Bo-Göran Åstrand som efterträder den nuvarande biskopen Björn Vikström som ska bli lärare och forskare vid Åbo Akademi.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes