Hoppa till huvudinnehåll

Kronoby måste spara 1.5 miljoner på vården – inte realistiskt säger kommundirektören

Malin Brännkärr
Malin Brännkärr Bild: Nathalie Lindvall kommundirektör

Samkommunen Soite borde spara in åtminstone 11 till 13 miljoner euro på vården baserat på siffrorna från 2017. Enligt resultatet förra året är sparbehovet ännu större.

För Kronobys del betyder sparkravet att kommunen borde dra ner på vårdkostnaderna med cirka 1,5 miljoner euro.

- Men det är inte realistiskt på kort sikt, det kan vi inte göra på ett år, och knappast heller på lång sikt, säger kommundirektör Malin Brännkärr.

Vårdkostnaderna skenar

Men något måste göras, säger Brännkärr. Över 60 procent av kommunens budgetmedel går till vården och kostnadsökningen från 2017 till 2018 var 900 000 euro.

- Det är jättemycket pengar. Kronoby ligger på trettioförsta plats bland de dyraste kommunerna i landet gällande vården, i förhållande till vårdbehovet.

Kronoby har den artonde friskaste befolkningen i landet så det betyder att kommunen inte borde ha så dyra kostnader som den har, säger Brännkärr.

Att spara 13 miljoner på ett år är inte möjligt för Soite som helhet enligt vd Minna Korkiakoski-Västi. Det realistiska målet för i år rör sig omkring fem miljoner euro.

Äldrevården i skottgluggen

Korkiakoski-Västi skriver i sin beredning att man nu måste se över strukturerna och det kommer att ske på Soites fullmäktigemöte i maj.

Den största potentialen för inbesparingar har äldrevården, skriver Korkiakoski-Västi.

Malin Brännkärr säger att Soites representanter fanns med på kommunstyrelsens senaste möte i Kronoby och att man då diskuterade den ekonomiska situationen.

- Vi behöver fundera över vilken struktur vi vill ha på vården, men det finns inga konkreta förslag ännu. Beslutet om sparåtgärder tas i maj, säger Brännkärr.

Läs också