Hoppa till huvudinnehåll

Polisen undersöker överbelastningattack riktad mot riksdagsvalets resultatsystem

Person sitter och skriver på en dator.
Person sitter och skriver på en dator. Bild: imago/STPP/ All Over Press bärbara datorer,datorer,internet,cybersäkerhet,informationsteknik,brott,stöld,hackande (databehandling),nättjänster,brottslighet,hacker,offentlig information,nätbrott,nätbrottslighet

Centralkriminalpolisen uppger att de undersöker en överbelastningsattack som under helgen riktats mot nättjänsten som förmedlar resultaten i riksdagsvalet.

Händelsen utreds som grovt störande av post- och teletrafik. Brottsrubriceringen kommer att preciseras när utredningen framskridit.

Den tjänst som utsattes för attacken har inget samband med själva röstningen eller rösträkningen, utan med resultatrapporteringen. Det går alltså inte att påverka valresultatet med attacken.

- Myndigheterna har förberett sig för den här typens misstänkta cyberbrott i samband med val. Attacker som riktas mot offentliga tjänster är tämligen vanliga och lockande mål är särskilt aktuella eller tjänster som förekommit i offentligheten, säger kriminalkommissarie Marko Leponen på polisens enhet för cyberbrottslighet.

Attacken var kortvarig och svag

Valdirektör Arto Jääskeläinen vid Justitieministeriet säger till Yle att attacken inträffade tidigt på natten till söndag. Attacken var kortvarig och svag. Han säger att attacken inte hann orsaka några nämnvärda problem.

Jääskeläinen säger att ministeriets valsidor på adressen vaalit.fi troligen var långsammare än vanligt, men det var knappast många besökare på sidorna på småtimmarna.

Jääskeläinen vill inte spekulera om var attacken kom ifrån. Det var Statens center för informations- och kommunikationsteknik som inom ramen för normal övervakning lade märke till attacken.

- Störningar av det här slaget förekommer inom statsförvaltningen då och då, säger Jääskeläinen.