Hoppa till huvudinnehåll

Problem med torgparkeringsgropen, men allt har gått rätt till

Salutorget i Åbo är uppgrävt i november 2018, då där ska byggas en underjordisk parkering.
Salutorget i Åbo ska få en underjordisk parkering. Salutorget i Åbo är uppgrävt i november 2018, då där ska byggas en underjordisk parkering. Bild: Alva Liljeroth Salutorget (Åbo),Åbo,Åbo ortodoxa kyrka,underjordiska parkeringar

Trots sprickor, ras och hål i samband med torgparkeringsbygget, så litar Åbo stad på bygget.

Torgparkeringsbolaget Turun Toriparkki har gett en utredning över bygget till stadens byggnadsinspektion, och där framgår att man följt alla villkor i bygglovet.

I utredningen presenteras också olika åtgärder för att förhindra nya ras. Bolaget följer hela tiden med att marken inte sätter sig eller rasar.

Sprickor, ras och hål

I mars skedde ett ras på Salutorget, då regn och smältvatten sköljde bort sanden under stenbeläggningen så att byggets staket började luta.

Staketet har ramlat ner i gropen där torgparkeringen under Åbo salutorg byggs.
I början av mars inträffade ett ras vid bygget av parkeringen under Salutorget. Staketet har ramlat ner i gropen där torgparkeringen under Åbo salutorg byggs. Bild: Kalle Mäkelä/Yle Salutorget (Åbo)

Innan det hade restaurang Foija tvingats stänga efter att ett vattenrör spruckit i samband med byggarbetet, och i närheten av torget hade beläggningsplattor rört på sig och trottoarer spruckit.

Byggnads- och tillståndsnämnden antecknade torgparkeringsbolagets utredning till kännedom, och man fortsätter att följa med och övervaka bygget.

Källa: Åbo stads byggnadsinspektion

Läs också