Hoppa till huvudinnehåll

Skadesmäll för Finlands handbollsherrar, tung trio ur spel – Rönnberg, Sundberg och Thor riskerar missa hemmamatchen mot Bosnien

Finlands handbollslandslag drabbades av skador inför EM-kvalmatchen mot Bosnien-Hercegovina.
Finlands handbollslandslag drabbades av skador inför EM-kvalmatchen mot Bosnien-Hercegovina. Finlands handbollslandslag drabbades av skador inför EM-kvalmatchen mot Bosnien-Hercegovina. Bild: Mikael Oivo / Yle Finlands herrlandslag i handboll

Finlands herrlandslag i handboll har åkt på hela tre vristskador precis inför torsdagens EM-kvalmatch mot Bosnien-Hercegovina.

Richard Sundberg skadade vristen under landslagets första träningar på tisdag. På onsdagen följde han med träningarna från läktaren och fick bevittna hur även Nico Rönnberg och Christopher Thor vrickade foten.

Rönnberg och Thor grimaserade illa och var tvungna att lämna planen med omedelbar verkan.

Nico Rönnberg fick omedelbart vård efter att han stukade foten.
Nico Rönnberg fick omedelbart vård efter att han stukade foten. Nico Rönnberg fick omedelbart vård efter att han stukade foten. Bild: Mikael Oivo / Yle Finlands herrlandslag i handboll,Nico Rönnberg

– Vi är naturligtvis oroliga i det här skedet. Det är omöjligt att säga hur allvarlig Rönnbergs skada är. Situationen såg inte så farlig ut, men jag är ingen läkare, konstaterar landslagets chefstränare Kaj Kekki för Yle Sporten.

Skadade Christopher Thor hjälptes av planen.
Skadade Christopher Thor hjälptes av planen. Skadade Christopher Thor hjälptes av planen. Bild: Mikael Oivo / Yle Finlands herrlandslag i handboll,christopher thor

– För Sundbergs del är vi hoppfulla. Vi testar hur hans vrist håller på morgonen.

Sundberg och Rönnberg saknades från Finlands inledande kvalmatcher i höstas. Då förlorade landslaget borta mot Tjeckien och hemma mot Vitryssland.

– De är otroligt viktiga spelare för landslaget, det vet alla som förstår sig på handboll. Vi har inte bredd i landslaget, speciellt inte på sådana spelare som klarar sig mot stora utländska proffsspelare, säger Kekki med en något uppgiven stämma.

– Vi behöver all hjälp som vi kan få. Sundberg och Rönnberg är viktiga spelare. Jag tror och hoppas att de kan medverka i morgon, konstaterar landslagets rutinerade målspottare Teemu Tamminen.

Finland måste vinna på torsdag för att kunna fortsätta drömma om EM

De två bästa lagen i varje grupp samt de fyra bästa grupptreorna avancerar från kvalet till EM i januari. Inför torsdagens och söndagens matcher mot Bosnien-Hercegovina ligger Finland sist i sin grupp.

Kaj Kekki såg bekymrad ut under Finlands ödesdigra träningspass.
Kaj Kekki såg bekymrad ut under Finlands ödesdigra träningspass. Kaj Kekki såg bekymrad ut under Finlands ödesdigra träningspass. Bild: Mikael Oivo / Yle Kaj Kekki,Finlands herrlandslag i handboll

– För att vi ska kunna drömma om EM är minimimålsättningen att vi åtminstone vinner våra båda återstående hemmamatcher. Hemmamatcherna är svåra och bortamatcherna ännu svårare, påpekar en inte alltför optimistisk Kaj Kekki.

Bosnien lottades in i gruppen från den tredje lottningskorgen, men laget klarade av att besegra Vitryssland på bortaplan i kvalpremiären.

– De har storvuxna spelare. Några av dem spelar i klubblag som tillhör de bästa i världen. Vi måste utmana dem med tempo och snabbhet, anser Tamminen.

– På hemmaplan kan vi nog ta poäng mot dem om allt går som vi vill.

Europacupmatcherna har utvecklat landslagets yngre förmågor

Trots de sena motgångarna med skador har Finland en fördel jämfört med de senaste EM-kvalmatcherna på hösten. Många av de unga spelarna i Cocks och Dicken har fått mer erfarenhet av internationella matcher efter klubbarnas äventyr i Europa.

– Vi har vuxit helt massor. För egen del kan jag säga att jag har gått mycket framåt i både anfall och försvar. Man har fått spela mot helt andra sorters lag. Det har gett mycket, intygar Dickens Max Granlund.

Cocksprofilen Teemu Tamminen har märkt att också Dickens unga spelare har utvecklats under säsongen.

Det nuvarande landslagets mesta målskytt Teemu Tamminen hör till Finlands bärande krafter mot Bosnien-Hercegovina.
Det nuvarande landslagets mesta målskytt Teemu Tamminen hör till Finlands bärande krafter mot Bosnien-Hercegovina. Det nuvarande landslagets mesta målskytt Teemu Tamminen hör till Finlands bärande krafter mot Bosnien-Hercegovina. Bild: Mikael Oivo / Yle Teemu Tamminen,Finlands herrlandslag i handboll

– Till exempel bröderna Granlund har gått framåt. Det måste sägas att de är duktiga på att kasta.

– Det var bra gjort av Dicken i EHF Challenge Cup. I och med sådant här växer finländsk handboll hela tiden. Förhoppningsvis spelar fler lag ute i världen nästa säsong.

Matchen mellan Finland och Bosnien-Hercegovina sänds på Yle Arenan med start klockan 18.25 på torsdag. Kristian Karlsson refererar på svenska tillsammans med expertkommentator Olle Stenius.

Läs mera:

Benjamin Helander skjuter ner landslagslotsens påståenden: ”Jag skulle jättegärna spela i landslaget, det är Kekki som inte vill ha mig där”

I en intervju för HBL säger Kaj Kekki att Benjamin Helander själv valt att inte just nu spela i landslaget. Struntprat, konstaterar spelaren själv för Yle Sporten. Kekki sade att han inte vill se mig i ett av hans landslag längre, säger Helander.

Läs också