Hoppa till huvudinnehåll

Skidlöftet Anita Korva sadlar om – ansluter sig till mästartränaren Olli Ohtonens adepter

Anita Korva i Salpausselkäspelen år 2018.
Olli Ohtonen tar över som tränare för Anita Korva. Anita Korva i Salpausselkäspelen år 2018. Bild: Jarno Kuusinen / AOP Anita Korva

Mannen som hjälpt Iivo Niskanen till både VM- och OS-guld i skidspåren kommer framöver också att axla ansvar för den individuella träningen för ett av den finska damskidåkningens största löften, Anita Korva.

Korva berättar i sin uppdatering om de hälsoproblem hon dragits med under det väldigt lärorika skidåret och även den stora förändring som kommer att äga rum på tränarposten framöver.

Hennes tränare sen gymnasietiden, Esko Paavola, går i pension och ersätts nu av ett av de tyngsta tränarnamnen i Finland.

– I framtiden är det Olli Ohtonen som håller i taktpinnen. Jag ser med spänning fram emot att få redan på en hurudan symfoni vi kan snickra ihop tillsammans, avslutar Korva sin uppdatering.

Den 39-årige Ohtonen har själv bakgrund som elitskidåkare och valdes till årets tränare av tränarförbundet i Finland både 2017 och 2018. Sportjournalisterna valdes också Ohtonen till årets tränare 2017.

– Det är egentligen en ganska väntad manöver. Den förre tränaren Paavola lotsade också Kerttu och Iivo Niskanen genom ungdomsåren och överlät sedan ansvaret till Jussi Piirainen och Olli Ohtonen, förklarar Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm.

Glenn Lindholm vid OS i Pyeongchang.
Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm. Glenn Lindholm vid OS i Pyeongchang. Bild: Yle Glenn Lindholm

Det faktum att Paavola även gick i pension i vintras som tränare vid Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia lär skall ha påverkat bytet av tränare, förklarar Lindholm.

– Jag tror inte det här ändrar på så mycket. Olli, Esko och Anita kommer också i fortsättningen att äta lunch i samma matsal, fram till att Anita påbörjar militärtjänstgöringen vid Kainuun Prikaati i Kajana, avrundar.

Yle Sportens skidreferent Micke Oivo är entusiastisk inför det nya.

– Ohtonen har ju bevisligen gjort gott jobb med Iivo Niskanen. Men Korva har helt andra egenskaper. Iivo har grym syreupptagningsförmåga medan Anita Korva är stark. Mera av samma typ av skidåkaren som Krista Pärmäkoski och Marit Björgen, inflikar han.

Olli Ohtonen.
Olli Ohtonen. Olli Ohtonen. Bild: Anu Karttunen finlands skidlandslag

Vid junior-VM i Lahtis åkte 19-åriga Anita Korva hem tre bronsmedaljer för Finland och hennes prestationer under den av sjukdom präglade säsongen gav henne också chansen vid VM i Seefeld, där hon individuellt deltog i sprint (51:a plats).

I världscupen blev hennes bästa placering under 2018-2019 en 22:a plats i sprint i Lahtis i februari.

Läs mera:

Anita Korva.

Ny JVM-medalj för Finland då Anita Korva tog sitt tredje brons – "Skulle vara helt otroligt att få vara med i Seefeld"

Anita Korvas medaljsamling fick en ny bronspeng då hon åkte i mål som trea på 15 kilometer klassiskt vid junior-VM i Lahtis. Sveriges Frida Karlsson vann guld i överlägsen stil.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport