Hoppa till huvudinnehåll

Snart är Östnylands första barnlitteraturfestival här med mångsidigt program: "Litteratur är inte bara ord i en bok"

En person läser boken Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset av Elina Lappalainen.
Böcker men också annat litteraturrelaterat finns på agendan under barnlitteraturfestivalen Ord i maj. En person läser boken Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset av Elina Lappalainen. Bild: Malin Valtonen / Yle Genuspedagogik,barnböcker,barnlitteratur,Elina Lappalainen,Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset

I Raseborg har man sitt Bokkalas och på Åland har man Barnlitteraturfestivalen. Nu har också Östnyland fått sin egen barnlitteraturfestival.

Om man vill att barn ska uppskatta mångsidig kultur som vuxna gäller det att börja påverka dem redan i småbarnsstadiet.

Det anser Paola Dadda, som är producent vid Sibbo kommunalbibliotek.

Initiativtagarna till Sibbo kommuns och Borgå stads gemensamma barnlitteraturfestival Ord som går av stapeln i maj är serviceförman Catharina Latvala vid Borgå stadsbibliotek och chefen för bibliotekstjänster i Borgå, Malin Hollmén.

Efter det har verksamhetsledare Nadina Vihinen vid Kulturföreningen Grand och Paola Dadda jobbat vidare med planeringen.

- Vi konstaterade att det är länge sedan man inom ramen för det östnyländska barnkulturnätverket BaKu arrangerat någonting och vi beslöt att gå in för att arrangera en barnlitteraturfestival och inte enbart bjuda in Borgå stads kulturproducenter utan också grannkommunens, berättar Dadda.

Paola Dadda
Paola Dadda - producent vid Sibbo kommunalbibliotek. Paola Dadda Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,Sibbo,kultur,paola dadda
Det blir säkert trevligt för barn att kunna träffa dem som har skrivit det de läser― Paola Dadda

Program under en hel vecka

Över lag är läsandet just nu mycket i fokus. Det arrangeras olika program och jippon där barn uppmuntras till läsning och barnlitteraturfestivalen Ord är inget undantag.

- Vi vill slå ett slag för barnlitteraturen. Senast jag var med om att arrangera någonting liknande var när vi under det år Tove Janssons skulle ha fyllt 100 år arrangerade en internationell litteraturfestival i Borgå, berättar Dadda.

Det mångsidiga festivalprogrammet kommer att sträcka sig över hela veckan och det riktar sig till inbjudna skolklasser, barnfamiljer men också till allmänheten.

Olika barnboksförfattare och illustratörer kommer att delta i festivalen - bland andra Linda Bondestam, Annika Sandelin, Lena Frölander-Ulf, Tapani Bagge och den färska Runeberg junior-pristagaren Eva Frantz.

Författarna ska leda verkstäder, berätta om sitt skapande och bjuda på föreställningar av olika slag.

Programblad för barnlitteraturfestivalen ord
Barnlitteraturfestivalen Ord erbjuder ett rikligt utbud av varierande program. Programblad för barnlitteraturfestivalen ord Bild: Borgå stad & Sibbo kommun litteraturevenemang,Borgå,Sibbo,barnlitteraturfestivalen ord

Inte bara böcker

Förutom att boken är i centrum blir det också teater- och filmföreställningar, sagostunder, bokattacker, bokprat och tipskiosk.

Barnlitteraturfestivalen är tvåspråkig och bjuder både på program för skolklasser och daghem samt på program som är öppna för alla.

Barnboksillustrationer ställs ut på Borgå stadsbibliotek och på Sibbo huvudbibliotek.

Det ges också möjlighet att högläsa för en läshund.

- Det känns väldigt festligt att ha så många författare och illustratörer på programmet och det blir säkert trevligt för barn att kunna träffa dem som skrivit det de läser, säger Dadda.

Även om litteraturen är i centrum så innebär det inte att man enbart sitter med näsan i boken.

- Litteratur är inte bara ord i en bok. Det är berättelser i olika former och det är därför vi vill ha ett så brett utbud av olika aktiviteter, säger Dadda.

Martta på biblioteket
På barnlitteraturfestivalen Ord kan man högläsa för en läshund. Martta på biblioteket Bild: Yle/Mikaela Wikström läshunden marttta

Någonting för alla

Programmet har i dagarna blivit färdigt men det kommer att finslipas och kanske till och med utökas ännu innan festivalen kör i gång.

- Det är bara att bekanta sig med utbudet och plocka det man är mest intresserad av. Det finns någonting för alla, lovar Dadda.

Den första östnyländska barnlitteraturfestivalen Ord arrangeras mellan den 5 och 11 maj.

Huvudarrangör är barnkulturnätverket BaKu i östra Nyland.

Nätverket består av representanter från Borgå bibliotekstjänster, Sibbo bibliotekstjänster, Kulturhuset Grand och Luckan i Borgå samt kulturhuset Lilla Villan i Sibbo.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland