Hoppa till huvudinnehåll

Analys: Osäkra väljare avgör, regeringsalternativen börjar ta form - här är fem hållpunkter inför valet

Riksdagen med Marianne Sundholm-stämpel i förgrunden.
Riksdagen med Marianne Sundholm-stämpel i förgrunden. kolumner

Inget parti får ett väljarstöd på över 20 procent i den nyaste mätningen. Den verkliga kampen handlar snarast om vem som blir näststörst. Här följer fem punkter att hålla koll på inför riksdagsvalet på söndag.

1) Rekordmängd förhandsröster, över hälften av väljarna är säkra

Att rösta på förhand blir mer populärt för varje val, och den här gången slogs alla rekord. När förhandsröstningen avslutades i tisdags hade 1,5 miljoner väljare, alltså 36 procent av de röstberättigade röstat.

Fler väljare än tidigare har alltså varit säkra på sitt partival redan långt före valdagen, och också medan den här partimätningen har gjorts.

Förhandsröstningen bådar gott för valdeltagandet. Vid riksdagsvalet 2015 röstade 70,1 procent. Nu kommer andelen att stiga, tror flera experter. Kanske deltagandet uppgår till över 72 procent, tror statsvetarprofessor Kimmo Grönlund.

2) Både Sannfinländarnas och De grönas väljare är traditionellt osäkra

Som komplement till partimätningen har Yle även låtit samla in svar från dem som redan har röstat eller är säkra på att de ska rösta. När enbart dessa tvärsäkra väljare uppger partival, får Sannfinländarna och De gröna relativt sett en aning lägre siffror. Sannfinländarnas och De grönas väljare är av tradition rörliga.

Trots att stödet för De gröna nu sjunkit, skulle också ett valresultat på 12 procent innebära en seger. De gröna har ännu aldrig nått över 10 procent i ett riksdagsval.

Stödet för Sannfinländarna är trots partisplittringen nu nära resultatet från 2015, 17,7 procent. Ännu har partiet en bit kvar till skrällen från 2011, då partiet fick 19,1 procent av rösterna. Osäkerhetsfaktorn kring partiet, plus det faktum att det lockar till sig osäkra och tidigare soffliggare gör att mycket kan hända under de sista dagarna före valdagen.

3) Visst verkar Antti Rinne bli statsminister ...

Att det parti som leder opinionsmätningarna dalar mot slutet av valrörelsen är normalt. Socialdemokraterna har ändå varit etta i Yles mätningar i flera månader. SDP brukar gynnas av vårddiskussioner och så har det varit också den här våren. Att vårdreformen föll och regeringen avgick skadade förstås inte heller oppositionspartiet nummer ett.

Stödet för SDP har alltså sjunkit en aning, men samtidigt varit rätt stabilt sedan årsskiftet. I gengäld har stödet för de andra stora partierna varierat. Så visst är det rätt sannolikt att Antti Rinne är vår näste statsminister. Men som sagt - ännu kan mycket hända.

4) ... men får något parti alls ett stöd på över 20 procent?

Men vem som än vinner valet är det jämnt i toppen. Möjligen får inget parti mer än 20 procent av rösterna - och det har aldrig tidigare hänt i vår historia.

Det är en europeisk trend att socialdemokraterna backar. Men det gör också deras borgerliga huvudmotståndare, eftersom de stora partierna överlag tappar stöd. Ett resultat av denna utveckling är att det i flera länder blivit svårt att bilda regering. I Belgien tog det ett och ett halvt år, i Tyskland, Sverige och Norge flera månader.

Finland tar över EU-ordförandeskapet i juli, och vetskapen därom ökar pressen att i god tid utse ministrar och upprätta ett regeringsprogram.

5) Valveteranen ser två regeringsalternativ ta form

Slår man en signal till valveteranen, professor emeritus i statskunskap Göran Djupsund, är saken klar. SDP har precis tillräckligt stort försprång för att ändå knipa förstaplatsen. Djupsund gissar på en rödmylleregering där Centern och De gröna ingår, eventuellt Vänsterförbundet, och kanske även SFP. Ett annat alternativ är att Samlingspartiet vinner valet och bildar en klassisk borgerlig regering, där Centern, Kristdemokraterna och kanske också Sannfinländarna kan få sitta med. Att Sannfinländarna blir allra störst tror Djupsund personligen inte.

Enligt Djupsund går Finland i och med söndagens val i svensk riktning mot ett val mellan två block. Följden blir antingen en borgerlig koalition eller en blocköverskridande rödgrön regering.

Läs mera:

Yles partimätning - hur skulle finländarna rösta om valet hölls nu?

Hur skulle finländarna rösta om det var val idag? Vilket parti har störst stöd bland kvinnor och vem lockar flest under 35-åringar? Här är Yles färskaste partimätning.


Läs mera:

Stödet för Sannfinländarna fortsätter att öka - nu högre än för Samlingspartiet

Yles sista partimätning inför valet visar att partierna i täten ligger allt närmare varandra. Socialdemokraterna håller ledningen, men väljarstödet och marginalen till de övriga partierna har krympt. Sannfinländarna är näststörst i mätningen.

Val