Hoppa till huvudinnehåll

Damlejonen till semifinal efter jättematch av Michelle Karvinen – härnäst väntar Kanada: ”Där backar vi inte en centimeter”

Michelle Karvinen i farten mot Tjeckien.
Michelle Karvinen i farten mot Tjeckien. Michelle Karvinen i farten mot Tjeckien. Bild: Tomi Hänninen Michelle Karvinen,Finlands damlandslag i ishockey

Tjeckien bjöd upp till kamp, men hölls inte med i farten i Esbo på torsdagskvällen. 3-1 på tavlan – efter 1+2 av Michelle Karvinen – och Damlejonen får börja ladda för semifinal mot Kanada på lördag. Där kommer damlandslaget att gå all in, lovar chefstränaren Pasi Mustonen.

Finlands damlandslag i ishockey lyckades ta den väntade segern på torsdagskvällen – men det blev allt annat än en lätt match.

Tjeckien, som slutade etta i grupp B, höll sig i Damlejonens tempo från start och lyckades också näta först. Natalie Mlynkova förde in pucken förbi Noora Räty då matchens andra period hunnit bli 91 sekunder gammal.

Efter bakslaget vaknade också hemmalaget. Michelle Karvinen kvitterade matchen i power play sex minuter senare och med fem minuter kvar av perioden stod Luleå-stjärnan för ett fantastiskt förarbete då Susanna Tapani pangade in 2–1-målet.

I den tredje perioden avrundade lagkaptenen Jenni Hiirikoski segersiffrorna till 3–1.

– Turneringens bästa match av oss, summerar chefstränaren Pasi Mustonen i Yles tv-intervju.

– Taktiskt sett lyckades vi perfekt. Vi har inte någonsin spelat så där övertygande i ledning i den tredje perioden. Nu börjar vi förbereda oss på att jaga drömmen, fortsätter han.

"Kan njuta lite, men fira gör vi inte"

Michelle Karvinen noterades för 1+2 i matchen.

– Det känns så klart kul att vinna. Man kan njuta lite, men fira gör vi inte. Vi har mycket kvar av turneringen, säger hon.

Ronja Savolainen i farten mot Tjeckien.
Ronja Savolainen. Ronja Savolainen i farten mot Tjeckien. Bild: Tomi Hänninen Ronja Savolainen,Finlands damlandslag i ishockey

Ronja Savolainen hyllar sin lagkamrat.

– Det känns alltid fantastiskt att få se sin lagkamrat spela som hon gör. Vi hade tålamod i dag. Vi lät inte deras ledningsmål störa oss, summerar backen.

"Kommer att ge järnet i varje duell"

I semifinalen väntar Kanada – som slog Finland med 6–1 i den avslutande gruppspelsmatchen på tisdagen. Den matchen var enligt Pasi Mustonen Finlands sämsta under VM-turneringen.

Men i semifinalen kommer Damlejonen inte ge upp utan kamp.

– Tänderna får lov att ryka före vi ger upp. Vi backar inte en centimeter. Vi kommer att ge järnet i varje duell, lovar Mustonen och får medhåll av sin matchhjälte.

– Det ska bli jättekul att möta dem igen. Vi ser fram emot det. Vi har gjort mycket under den här turneringen som vi kan ta med oss till matchen. Vi kommer att ge allt, säger Michelle Karvinen.

Semifinalen mellan Finland och Kanada kör igång klockan 16 på lördag. I den andra semifinalen, som spelas med start klockan 20, möts USA och Ryssland.