Hoppa till huvudinnehåll

IS: Mikko Koskinen lär nobba ishockey-VM – skadeproblem sätter stopp för Sami Vatanen

Mikko Koskinen och Sami Vatanen.
Mikko Koskinen och Sami Vatanen. Mikko Koskinen och Sami Vatanen. Bild: All Over Press Mikko Koskinen,Sami Vatanen

Finska ishockeyvänner har hyst förhoppningar om att Edmonton Oilers målvakt Mikko Koskinen skulle vara tillgänglig för landslagshockey senare i vår. Sami Hoffrén skriver ändå att Mikko Koskinen inte är aktuell för VM-spel. New Jersey-backen Sami Vatanen har i sin tur varit skadad och ska nu rehabilitera.

Jakten på en finsk förstamålvakt till VM-turneringen, som för Finlands del börjar den 10 maj, intensifieras.

Av förstamålvakterna i NHL har Antti Raanta dragits med en seg skada, medan Tuukka Rask och Pekka Rinne spelar vidare i Stanley Cup-slutspelet.

Den fjärde blåvita förstamålvakten Koskinen har däremot spelat klart i NHL men är enligt Ilta-Sanomat trots det inte på väg till Slovakien.

Jukka Jalonen bakom den finska bänken.
Chefstränare Jukka Jalonen tar ut VM-laget. Jukka Jalonen bakom den finska bänken. Bild: /All Over Press Jukka Jalonen,Finlands herrlandslag i ishockey,ishockey

I nuläget bildar Eetu Laurikainen (JYP) och Juho Olkinuora (Pelicans) målvaktsduo i landslaget. Veini Vehviläinen som spelar vidare med Kärpät, och Juha Metsola som precis avslutade säsongen i KHL, är två andra VM-alternativ från Europa.

Boston Bruins NHL-målvakt Tuukka Rask har aldrig avslutat NHL-säsongen med VM-hockey. Finska landslagshockeyvänner kan hoppas på att någon av Nashville Predators-målvakterna, Pekka Rinne eller Juuse Saros, skulle vara intresserade om Nashville åker ur slutspelet i någon av de två första slutspelsomgångarna.

Vem tror du att blir Finlands förstamålvakt i VM?

Veini Vehviläinen
38.7% (139 röster)
Juho Metsola
20.6% (74 röster)
Någon annan
18.7% (67 röster)
Pekka Rinne
15.9% (57 röster)
Tuukka Rask
6.1% (22 röster)
Antal avgivna röster: 359

I NHL finns även Joonas Korpisalo, som spelar vidare med Columbus Blue Jackets, och Antti Niemi som har gjort sitt i Montreal Canadiens.

Vatanen tackar nej

Inte heller backen Sami Vatanen har någonsin anslutit till VM från Nordamerika. Den sviten får en fortsättning i vår då Vatanen nobbar VM.

Vatanen säger till Yles NHL-korrespondent Tommi Seppälä att han under våren har dragits med såväl en hjärnskakning som en virussjukdom.

– Den här virussjukdomen är mystisk och vi vet inte riktigt vad det handlar om. Jag har haft feber och känt mig kraftlös. Under ett par månader har jag bara spelat fyra matcher. Nu vill jag fokusera på att få kroppen i skick, säger Vatanen.

Fler återbud

Även andra NHL-spelare har tidigare hunnit meddela att de inte spelar VM.

Buffalo Sabres-backen Rasmus Ristolainen hänvisar till en tung säsong, medan Pasi Tuominen skriver att Columbus Blue Jackets Markus Hännikäinen kommer att opereras direkt då säsongen är över.

Florida Panthers-duon Aleksander Barkov och Henrik Borgström har däremot lämnat hoppingivande besked. Om klubben släpper iväg dem förhåller de sig positivt till att avsluta säsongen med VM-spel. Besked väntas inom de närmaste dagarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport