Det finns få saker som är så avkopplande som att äta långfrukost i gott sällskap.
Overnight oats eller kallgröt som det heter på ren finlandssvenska serveras idag på trendiga caféer men är buslätt att göra själv. Till kallgröten serveras matiga mackor.
Som godast blir kallgröten med nordiska råvaror. Huvudingrediensen havregryn är vi faktiskt världsbäst på och den har stor efterfrågan även utomlands, främst tack vare sina hälsoeffekter.
Grunden till kallgröten görs av havregryn, som blötläggs i någon form av vätska. Mjölk, juice eller någon växtbaserad mjölk går alla lika bra.
Du får i dig en massa fibrer och protein, som mättar bra i flera timmar.
Kallgröten kompletteras med ditt favoritbröd och några färggranna nyskapande pålägg. Testa den syriska universalröran muhammara eller vår knallgröna ärtspread.
Kallgröt
Ingredienser, 4 portioner:
- 4,5 dl havregryn
- 5 dl mandelmjölk eller annan valfri vätska, t.ex. juice, mjölk eller havremjölk
- 1 msk kardemumma
- 2,5 msk chiafrön
Gör så här:
Gör egen växtmjölk av t.ex. mandel eller havre om du har tid.
- Rör ihop allt i en skål och täck med ett lock.
- Låt så minst 5 - 6 timmar i kylen eller över natten.
- Kolla konsistensen innan servering och tillsätt vätska enlig egen smak.
- Vid servering, fyll skålar med kallgröt och toppa med bär, frukter och/eller nötter.
Strömsös toppingbar, några alternativ
- blåbär
- rostade hasselnötter
- tärnat äpple
- finskuren apelsin eller blodapelsin
- kanel
- hallon
- pistaschnötter
Stömsös vegetariska röror
Hummusen har redan en given plats i många hem - vill vill bjuda på några alternativ. Spreadar fungerar utmärkt som alternativ till ost, skinka och andra pålägg.
Inget smör behövs eftersom båda muhammaran och ärtpsreaden är krämiga och goda som sådana.
Svartkål- och ärtspread
Ingredienser, ca 12 personer:
- 400 g frysta gröna ärtor, tinade
- 100 g svartkålsblad eller grönkål
- 1 vitlöksklyfta
- olivolja
- salt och nymald svartpeppar
Gör så här:
- Mixa ärter, kål och vitlök med olivolja till önskad konsistens.
- Smaka av med salt och peppar.
- Förvara i kylen. Hållbarhet ca en vecka.
Servera ärtspreaden med pocherat ägg på ditt favoritbröd.
Pocherat ägg
Ingredienser:
- 4 ägg
- 1 msk ättika
- 1 tsk salt
Gör så här:
- Koka upp vatten i en kastrull.
- Tillsätt 1 tsk salt och 1 msk ättika.
- Vispa runt några gånger så att du får en virvel i vattnet.
- Knäck äggen i en kaffekopp.
- Häll ner dem ett i gången i virveln och pochera dem i 3-4 minuter. Vattnet skall sjuda.
Servera pocherade äggen med ärtspeaden och ditt favoritbröd.
Muhammara från Syrien
Muhammaran är en universalröra som passar bra till bröd eller som tillbehör till grillat kött eller fisk. Går bra att förvara i kylen ca 1 vecka.
Ingredienser, ca 10 personer:
- 3 dl rostade valnötter
- 1 burk grillad paprika ca 300 gr
- 3/4 dl torrt bröd eller ströbröd
- 1 pressad vitlöksklyfta
- ½ färsk chili
- 0,5 tsk spiskummin
- 2-3 msk granatäppelsirap eller balsamicosirap
- 2-3 msk vatten
- olivolja eller rapsolja
- salt
- peppar
- citronsaft
Gör så här:
- Mixa samman alla torra ingredienser.
- Tillsätt olja och vatten och rör till en slät smet.
- Smaka upp med citronsaft salt och peppar.
Servera muhammaran med ditt favoritbröd
Tips!
Ibland köper man specialingredienser för ett visst recept men som sedan blir stående i skåpet. Granatäppelsirap kunde vara en sådan ingrediens, men den är en mångsidig sås som också kan användas på glass, i salladssåser eller till kyckling och kött.
Mer från programmet
- Fixa påskgräs snabbt och enkelt av garn, så håller det sig grönt och fint i många år
- Sätt fart på våren i ditt hem - ta in drivkvistar från buskar och träd
- Gör en tålig, välkomnande och väldoftande granrismatta till trappan
- Lee och Camilla återanvänder kakformar och gör fågelburar med luffarslöjd – här får du tips på dekorationer som lätt kan varieras enligt årstid
- Söta rödbetsplättar med farinsocker, muskot och konjak – en oväntad smakkombination som ger rödbetan ett lyft