Hoppa till huvudinnehåll

Yle har tekniska problem som kan påverka svenska.yle.fi och Arenan. Vi utreder.

Njut av en avslappnande långfrukost med hälsosam kallgröt och smakrika färggranna vegetariska röror

Portioner med Kallgröt i ett kök
Portioner med Kallgröt i ett kök Bild: YLE/Carina Ahlskog gröt,frukost,lunch,vegetariska rätter,Strömsö (tv-program),matrecept,Anders Samuelsson

Det finns få saker som är så avkopplande som att äta långfrukost i gott sällskap.

Overnight oats eller kallgröt som det heter på ren finlandssvenska serveras idag på trendiga caféer men är buslätt att göra själv. Till kallgröten serveras matiga mackor.

Som godast blir kallgröten med nordiska råvaror. Huvudingrediensen havregryn är vi faktiskt världsbäst på och den har stor efterfrågan även utomlands, främst tack vare sina hälsoeffekter.

Grunden till kallgröten görs av havregryn, som blötläggs i någon form av vätska. Mjölk, juice eller någon växtbaserad mjölk går alla lika bra.

Du får i dig en massa fibrer och protein, som mättar bra i flera timmar.

Kallgröten kompletteras med ditt favoritbröd och några färggranna nyskapande pålägg. Testa den syriska universalröran muhammara eller vår knallgröna ärtspread.

Portion med kallgröt i ett kök
Portion med kallgröt i ett kök Bild: YLE/Carina Ahlskog gröt,vegetariska rätter,frukost,Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson,blåbär

Kallgröt

Ingredienser, 4 portioner:

  • 4,5 dl havregryn
  • 5 dl mandelmjölk eller annan valfri vätska, t.ex. juice, mjölk eller havremjölk
  • 1 msk kardemumma
  • 2,5 msk chiafrön

Gör så här:

Gör egen växtmjölk av t.ex. mandel eller havre om du har tid.

Mandelmjök i en glaskanna
Mandelmjök i en glaskanna Bild: YLE/Carina Ahlskog mandel,vegetariska produkter,Strömsö (tv-program),matrecept,Anders Samuelsson,Växtmjölk,plant milk
  1. Rör ihop allt i en skål och täck med ett lock.
  2. Låt så minst 5 - 6 timmar i kylen eller över natten.
  3. Kolla konsistensen innan servering och tillsätt vätska enlig egen smak.
  4. Vid servering, fyll skålar med kallgröt och toppa med bär, frukter och/eller nötter.

Strömsös toppingbar, några alternativ

  • blåbär
  • rostade hasselnötter
  • tärnat äpple
  • finskuren apelsin eller blodapelsin
  • kanel
  • hallon
  • pistaschnötter

Stömsös vegetariska röror

Hummusen har redan en given plats i många hem - vill vill bjuda på några alternativ. Spreadar fungerar utmärkt som alternativ till ost, skinka och andra pålägg.

Inget smör behövs eftersom båda muhammaran och ärtpsreaden är krämiga och goda som sådana.

Svartkål- och ärtspread

En skål med Strömsös ärtröra
En skål med Strömsös ärtröra Bild: YLE/Carina Ahlskog ärt,frukost,Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson

Ingredienser, ca 12 personer:

  • 400 g frysta gröna ärtor, tinade
  • 100 g svartkålsblad eller grönkål
  • 1 vitlöksklyfta
  • olivolja
  • salt och nymald svartpeppar

Gör så här:

  1. Mixa ärter, kål och vitlök med olivolja till önskad konsistens.
  2. Smaka av med salt och peppar.
  3. Förvara i kylen. Hållbarhet ca en vecka.
Ett fat med mackor med ärtspread och pocherade ägg
Ett fat med mackor med ärtspread och pocherade ägg Bild: YLE/Carina Ahlskog Pochera,bröd,ärt,Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson

Servera ärtspreaden med pocherat ägg på ditt favoritbröd.

Pocherat ägg

Ägg i ett kök
Ägg i ett kök Bild: YLE/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),ägg

Ingredienser:

  • 4 ägg
  • 1 msk ättika
  • 1 tsk salt

Gör så här:

  1. Koka upp vatten i en kastrull.
  2. Tillsätt 1 tsk salt och 1 msk ättika.
  3. Vispa runt några gånger så att du får en virvel i vattnet.
  4. Knäck äggen i en kaffekopp.
  5. Häll ner dem ett i gången i virveln och pochera dem i 3-4 minuter. Vattnet skall sjuda.
Pocherade ägg på ett fat
Pocherade ägg på ett fat Bild: YLE/Carina Ahlskog ägg,Strömsö (tv-program),frukost,Pochera

Servera pocherade äggen med ärtspeaden och ditt favoritbröd.

Muhammara från Syrien

Muhammara röra i en skål
Muhammara röra i en skål Bild: YLE/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson,paprikor,frukost

Muhammaran är en universalröra som passar bra till bröd eller som tillbehör till grillat kött eller fisk. Går bra att förvara i kylen ca 1 vecka.

Ingredienser, ca 10 personer:

  • 3 dl rostade valnötter
  • 1 burk grillad paprika ca 300 gr
  • 3/4 dl torrt bröd eller ströbröd
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • ½ färsk chili
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 2-3 msk granatäppelsirap eller balsamicosirap
  • 2-3 msk vatten
  • olivolja eller rapsolja
  • salt
  • peppar
  • citronsaft

Gör så här:

  1. Mixa samman alla torra ingredienser.
  2. Tillsätt olja och vatten och rör till en slät smet.
  3. Smaka upp med citronsaft salt och peppar.

Servera muhammaran med ditt favoritbröd

Tips!

Ibland köper man specialingredienser för ett visst recept men som sedan blir stående i skåpet. Granatäppelsirap kunde vara en sådan ingrediens, men den är en mångsidig sås som också kan användas på glass, i salladssåser eller till kyckling och kött.

Portioner med kallgrot i ett kök
Portioner med kallgrot i ett kök Bild: YLE/Carina Ahlskog frukost,Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson,Påskmat

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept