Hoppa till huvudinnehåll

Nu blir det plastfest med simbassäng på Vasa torg!

Vasa torg.
Satsningen Älskade plast kommer till Vasa torg i dag fredag. Vasa torg. Bild: Yle/ Pia Lagus Torget i vasa,Älskade plast

Svenska Yles plastsatsning Älskade plast beger sig till Vasa fredagen den 12 april. Kom och delta i BUU-klubbens Roskrace eller gör plastkorkskonst med Lee Esselström och Jonas Sundström från Strömsö.

Under hela april månad fokuserar Yle på plast. Kampanjen, som på svenska heter Älskade plast och på finska I love muovi, har sedan början av månaden synts som innehåll på alla Yles plattformar.

Satsningens huvudbudskap är att sortering är lösningen, och därför ordnas det också evenemang ute bland folk. Det tvåspåråkiga plastevenemanget i Vasa hålls fredagen den 12 april på Vasa torg.

Yles program börjar klockan 16. Yle kommer att dela ut ett sorteringsämbar åt de 200 första som lämnar in förpackningsplast.

Vasa stads program för evenemanget hittar du här.

I love muovi - lajittelu on ratkaisu. Ruotsinkielinen juliste, julisteessa muovikassi ja muoviesineitä.
I love muovi - lajittelu on ratkaisu. Ruotsinkielinen juliste, julisteessa muovikassi ja muoviesineitä. plast

På torget kommer man att samla in plast i en stor container. På det sättet kan Vasa stad och alla Vasabor tävla med invånarna i fyra andra städer i landet om vilken stad som är bäst på att samla in plast för återvinning.

De andra städerna som deltar i tävlingen är Tammerfors, Lahtis, Joensuu och Uleåborg.

På torget kommer att finnas en simbassäng full med plast, en strand med bastu och en båt. På stadens bussar kan man betala med plastskräp för att ta sig till evenemanget.

Svenska Yle kommer att ha ett eget tält på plats och där kan du möta redaktörerna Jessica Stolzmann och Susanna Sjöstedt som har gjort flera reportage för satsningen.

Jessica Stolzmann
Jessica Stolzman Jessica Stolzmann MOT,jessica stolzmann
Susanna Sjöstedt
Susanna Sjöstedt. Susanna Sjöstedt Bild: Yle susanna sjöstedt

I vimlet kan man också träffa Ulrica Lövdahl som är chef för nyhetsredaktionen på Svenska Yle i Österbotten och programvärdarna Pia Lagus och Elin Willows.

Yle Österbottens programvärd Kati Enkvist fungerar som Svenska Yles konferencier på scen under eftermiddagen.

Också Svenska Yles mediechef Johanna Törn-Mangs är på plats i Vasa.

Ulrica Lövdahl
Ulrica Lövdahl Ulrica Lövdahl Bild: Yle/Amanda Bieber yle porträtt
Pia Lagus står lutad mot en björkstam
Pia Lagus Pia Lagus står lutad mot en björkstam Bild: Yle/Ilmari Fabritius Yle Vega,radio,Vasa,naturväktarna 2012
Kati Enkvist står under ett paraply på Hovrättsesplanaden i Vasa
Kati Enkvist Kati Enkvist står under ett paraply på Hovrättsesplanaden i Vasa Bild: Yle/Ilmari Fabritius Yle Vega,radio,Vega Morgon
Elin Willows.
Elin Willows. Elin Willows. Bild: Yle/Rolf Granqvist elin willows

Jontti Granbacka från BUU-klubben är på plats och håller ett Roskrace för alla barn som vill vara med. Och den som vill pyssla ett konstverk tillsammans med Lee Esselström och Jonas Sundström från Strömsö kan göra det.

Programledare för BUU-klubben Jonathan "Jontti" Granbacka poserar i en fotostudio.
Jontti Granbacka. Programledare för BUU-klubben Jonathan "Jontti" Granbacka poserar i en fotostudio. Bild: Anne Hämäläinen / Yle Buu-klubben,jontti granbacka
Lee håller upp två garnnystan och en patentstickning
Lee Esselström Lee håller upp två garnnystan och en patentstickning Bild: Yle/ Carina Ahlskog stickning,Strömsö,Lee Esselström
Jonas Sundström framför ett höstlandskap
Jonas Sundström Jonas Sundström framför ett höstlandskap Bild: Yle/Björn Karlsson strömsö

Så ta med ditt plastskräp och kom med!

Kampanjen Älskade plast syns på alla Svenska Yles olika plattformar och kanaler under april månad 2019. Via kampanjen ska vi finländare bli bättre på att sortera och återvinna plast. Kom med och sortera!

Älskade plast

Nyligen publicerat - Älskade plast